28.03.2025 - 13:17
|
Actualització: 28.03.2025 - 13:49
Els sindicats USTEC i CGT Ensenyament, juntament amb el Sindicat de Llogateres i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), han impulsat un protocol perquè les escoles i els instituts sàpiguen com actuar quan una família es troba en risc de desnonament o pateix altres situacions greus relacionades amb l’habitatge. Els promotors del document consideren que l’emergència de l’habitatge deteriora la salut física i mental dels alumnes, en compromet l’aprenentatge i genera conflictes a les aules. L’objectiu és unificar i estendre les actuacions que ja fan alguns centres i impulsar una resposta col·lectiva, amb la implicació activa de l’equip docent i socioeducatiu.
El document defensa que l’escola no pot ser un espai aïllat de la realitat social i que ha de complir una funció d’acollida, de compensació i de seguretat. Per això s’adreça a tot el personal educatiu, que és qui pot detectar una situació de desnonament o precarietat gràcies al contacte diari amb els alumnes i les famílies.
Juanjo Ramón, de la PAH, ha dit que la pobresa i la inseguretat residencial tenen un gran impacte sobre els alumnes. Ha recordat que aquestes situacions poden provocar inestabilitat emocional, canvis de conducta, dificultats de concentració, incapacitat de fer deures o bé necessitats bàsiques no cobertes, com ara arribar al centre sense esmorzar. Cristina Martín, d’USTEC, ha explicat que aquests indicadors poden fer sospitar els docents que aquell alumne té problemes que van més enllà del centre educatiu.
El protocol descriu què cal fer en cada cas: si s’ha decretat un desnonament, si s’ha acabat el contracte de lloguer, si s’ha apujat el preu, si no es poden pagar el lloguer o la hipoteca, o si l’habitatge és en mal estat. La proposta és que l’equip docent ho posi en coneixement dels agents socials del centre, convoqui una reunió amb la família i activi la comissió social o de convivència, o l’equip socioeducatiu.
El document recomana de contactar amb l’assemblea més pròxima del Sindicat de Llogateres o la PAH, i inclou un llistat d’organitzacions perquè les famílies s’hi puguin adreçar. Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, ha remarcat que cal treure el problema de dins l’escola i articular una resposta conjunta que inclogui els col·lectius en defensa del dret a l’habitatge.
Una presència activa als desnonaments
Quan hi ha un desnonament anunciat, el protocol anima les escoles a acompanyar les famílies afectades. Es proposa de fer-hi acte de presència –amb torns segons els horaris– i s’hi explica com fer-ho: amb hores lliures, permisos per encàrrec de serveis, assumptes propis o, si escau, declarant-se en vaga indefinida per no anar a treballar els dies de desnonament.
Maurici Victory, de la CGT, ha reconegut que acompanyar les famílies pot ser complicat perquè coincideix amb l’horari laboral, però ha dit que ja hi ha hagut experiències de coordinació per fer-ho. També ha posat damunt la taula que, malgrat que es parla molt de la caiguda del rendiment escolar, caldria analitzar si no hi influeixen factors externs que dificulten l’aprenentatge, especialment a les zones més empobrides.
Tots els col·lectius impulsors han coincidit a assenyalar que la resposta institucional és insuficient, i han fet una crida a reforçar una resposta social coordinada. Volen fer arribar el protocol al màxim de centres escolars, als agents educatius i a les entitats que treballen en defensa del dret a l’habitatge.