28.02.2018 - 02:00
Avui comença al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el judici per la vaga del 8 de novembre proppassat, convocada per la Intersindical-CSC. Foment del Treball va demandar el sindicat després de fracassar en l’intent de prohibir la convocatòria, feta quan l’Audiència espanyola havia decretat presó sense fiança per al vice-president Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa i Carles Mundó.
Una vintena de sindicats de tot el món han fet arribar la solidaritat amb la Intersindical-CSC i el suport al dret de vaga dels treballadors catalans. El primer sindicat d’Euskal Herria (ELA), el primer sindicat de Galícia (CIG) i la Federació Sindical Mundial (FSM), que agrupa més de 92 milions de treballadors de tot el món, han fet costat a la formació catalana. Sindicats de França, Sardenya, Àustria, l’Argentina, l’Aragó, Palestina i la Vall d’Aosta també han fet arribar mostres de suport.
Concretament, són la Unió Sindical Solidaires de França, l’All Pakistan Labour Federation, l’Austrian Trade Union Federation, la Confederazione Sindacale Sarda, la Confederación de Trabajadores de Argentina-Autónoma, el Colectivo Unitario de Trabajadores de l’Aragó, la Intersindical de Aragón, la Palestinian Labor Union Coalition, el Movimiento de Pensionistas y Jubilados Indignados de l’Aragó, el Syndicat Autonome Valdôtain des Travailleurs de la Vall d’Aosta i la Unió Internacional de Treballadors de la Construcció (FSM).
La Intersindical adverteix que pot establir-se jurisprudència
El sindicat ha dit que si el TSJC declara il·legal la vaga del 8-N, pot establir jurisprudència per a futures convocatòries. El vice-secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha fet una crida a prendre consciència de la gravetat del judici. En declaracions a l’ACN, Perelló ha advertit que perilla un dret fonamental i que pot obrir-se la porta a prohibir futures convocatòries sota l’acusació de ser polítiques.
Foment del Treball va impugnar la vaga argumentant que havia estat il·legal perquè tenia motivacions polítiques. A més, la patronal exigeix una indemnització d’un mínim de 100.000 euros per danys i perjudicis ocasionats al teixit empresarial. Perelló ha explicat que això pot fer que tothom que es consideri afectat els reclami indemnitzacions que podrien ser ‘quantitats astronòmiques de milions d’euros’. I ha afegit: ‘Poden matar civilment la Intersindical.’
A més, ha recordat que la vaga es va convocar per protestar contra la precarietat laboral de la classe treballadora, contra el decret llei del govern espanyol que facilitava el trasllat de la seu social d’empreses i per les suspensions per part del Tribunal Constitucional espanyol de lleis del Parlament de Catalunya que ‘intentaven pal·liar els efectes de la crisi’.