18.02.2022 - 06:34
|
Actualització: 18.02.2022 - 07:34
Un centenar de persones, convocades pels sindicats Ustec-Stes, CCOO, Intersindical-CSC, ASPEPC-SPS i UGT, ocupen d’ençà del migdia les dependències del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a la Conselleria de la Generalitat de Catalunya. L’acció té com a objectiu que es retiri la modificació del calendari escolar i comenci un procés de diàleg. També s’han sentit crits de “Cambray dimissió”.
Segons la portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, estan pendents de reunir-se amb la secretària general d’Educació, Patricia Gomà. “Si aconseguim el compromís per escrit, marxarem”, ha dit Segura, i ha afegit que, en cas contrari, mantindran el tancament “fins que arribi el conseller o fins que sigui necessari”.
Seguim tancades al Departament d'@educaciocat i hem decidit quedar-nos-hi indefinidament.
Fem una crida a la comunitat educativa a venir a Via Augusta, 202.
Vine a donar suport a la#TancadaEducació pic.twitter.com/00fbUK4Ksy— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) February 17, 2022
El nou calendari escolar avança l’inici de curs del 12 al 5 de setembre, en el cas de les escoles, i al 7 de setembre, en el cas dels instituts. Per als convocants, que han demanat la dimissió del conseller, la reforma representa “greus problemes logístics i organitzatius” i implica un sobreesforç per als centres.
✊🏽UNIM FORCES ✊🏽
🗣️ AVUI TOTHOM al 🏫 Dept. d'@educaciocat
📍Via Augusta 202-226#CambrayDimissió #NegociacióRealja
Dona suport a la tancada!
ℹ️➡️ https://t.co/gWVI4Xlc5U pic.twitter.com/foAk0QHBIO— CCOO Educació (@CCOOeducacio) February 17, 2022
Els sindicats també retreuen que el nou calendari hagi estat presentat sense que s’hagi debatut al Consell Escolar de Catalunya (CEC). Bernat Pèlach, delegat d’Intersindical-CSC, ho ha considerat un menyspreu cap als docents, i ha lamentat que el conseller “cregui que pot fer el que vulgui sense patir-ne conseqüències”.
Estem davant el despatx del conseller @JosepGCambray i no marxarem fins que vingui i es comprometi a retirar l'ordre de calendari i començar una negociació real a la mesa de representants dels treballadors i també amb tota la comunitat educativa pic.twitter.com/gq5BH50Lpt
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) February 17, 2022
Els manifestants, que han instat els centres a organitzar mobilitzacions contundents contra la modificació, han llegit un comunicat en què anuncien que no assistiran a cap altra taula sectorial fins que el departament no retiri la proposta d’avançament.
Comunitat dels sindicats
Aquesta horabaixa, els sindicats convocants han publicat un manifest unitari en què han definit la seva postura i explicat les properes passes de la mobilització, que ara com ara continua activa. Al document, les entitats han tornat lamentat que el conseller i el departament “es neguin a negociar un calendari de retorn de les retallades o a tractar cap dels aspectes que considerem determinants, com ara la modificació del currículum, l’aplicació de la sentència del 25% de la llengua castellana i la imposició del C2 de català, l’estabilització del personal interí o bé la modificació del calendari escolar”.
📢Manifest unitari https://t.co/XZW5YbRZAx pic.twitter.com/fG0q0G3Qj6
— Intersindical Educació (@InterEducacio) February 17, 2022
“No tolerarem que, en un intent barroer d’estigmatització i amb una voluntat clara de desprestigiar-nos –afegeixen– el conseller gosi titllar-nos d’immobilistes. Però el conseller ha estat víctima dels seus prejudicis, perquè en cap cas se’ns ha convocat ni se’ns ha donat l’oportunitat de poder plantejar les nostres propostes ni aportar la nostra experiència i visió”.
És per això que els sindicats demanen a González-Cambray “que obri un procés de negociació real amb els treballadors i tots els agents implicats”, tot afegint que “una mirada més àmplia i diversa produirà més encerts que no pas una mirada limitada i fruit de la imposició”. “No abandonarem aquesta tancada fins que el conseller no ‘doni la cara’ i vingui a negociar amb nosaltres la retirada de l’ordre de calendari escolar i es comprometi a obrir un calendari de negociació real sobre aquesta qüestió i totes les altres que hem plantejat”. El document conclou demanant tot demanant la dimissió de González-Cambray, repetint així un dels eslògans més sentits al llarg de la jornada.
Reunió amb alts càrrecs de la conselleria
Després d’haver esperat una hora a l’interior de la seu de la conselleria, els representants sindicals s’han reunit cap a les 13.30 amb la secretària general del departament, Patricia Gomà; la secretària de polítiques educatives, Núria Mora; la directora general de professorat i centres educatius, Dolors Collell, i altres alts càrrecs de la conselleria.
En la reunió, que ha durat uns quaranta minuts, la conselleria no ha accedit a les demandes dels sindicats i els ha emplaçat a assistir al ple extraordinari del Consell Escolar de Catalunya convocat dilluns que ve i a escoltar les aportacions del conseller en aquest fòrum, segons que ha informat Segura.
A la sortida de la reunió, la responsable de docents de l’educació pública no universitària de CCOO, Marga Romartínez, ha explicat que havien comunicat als responsables de la conselleria que l’acció havia estat fruit de l’acumulació de negatives de la Generalitat a les demandes sindicals, sense que hi hagi hagut cap negociació.
Romartínez també ha dit que Gomà s’havia negat a modificar el text aprovat. “S’ha aixecat i ens ha dit que ja podíem anar a buscar les maletes, que seríem aquí fins al setembre i no es canviaria ni una coma.”
Gonzàlez-Cambray defensa el nou calendari
En declaracions des de l’escola Projecte, a Barcelona, el conseller ha defensat l’avançament del calendari escolar i ha remarcat que no afectarà els drets laborals dels docents, atès que la xifra d’hores treballades continuarà essent la mateixa.
Gonzàlez-Cambray, a més, ha remarcat que s’havien fet tots els ajustos necessaris per a preparar el curs, per exemple, amb l’avançament dels nomenaments a finals de juny.
Sobre la decisió de no debatre els canvis al CEC, el conseller ha dit que no escoltaria l’immobilisme. “Si haguéssim fet debat i haguéssim hagut d’estar d’acord amb tothom […] les escoles no haurien obert amb covid, i les escoles havien d’estar obertes.”
No obstant això, i tot i afegir que “si es critica el com és que potser no tenen res més a criticar”, Gonzàlez-Cambray ha matisat que s’obriria un debat per a plantejar mesures addicionals.