28.11.2024 - 15:11
|
Actualització: 28.11.2024 - 16:14
La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha comparegut avui al Parlament de Catalunya en el debat anual sobre la situació a la Vall d’Aran, i ha presentat un seguit de demandes d’autogovern, que inclouen la de reservar un escó del parlament a un diputat que sigui elegit directament pels aranesos.
La síndica ha recordat que el Consell General provisional va fer aquesta mateixa demanda el 1980 i ha posat d’exemple el cas de Croàcia, que té una llei que protegeix les minories nacionals i garanteix la presència d’un escó d’aquesta minoria a la cambra legislativa. Per això, un dels mecanismes seria el d’aprovar una llei electoral catalana, però no ha descartat d’estudiar unes altres vies.
L’any passat ja es va reivindicar el diputat propi, però no es va abordar perquè va ser un any marcat per la inestabilitat política i les eleccions. De la mateixa manera, la síndica ha demanat que es pugui emprar l’occità com a llengua oficial als plens i troba que un diputat propi garantit facilitaria que fos una llengua viva a la cambra. Sobre la situació de la llengua, ha demanat més recursos per a garantir-ne l’ús.
Vergés també demana un reconeixement de la singularitat del territori, i que, per tant, deixi de ser considerat una administració local més i sigui considerat una mena d’administració autonòmica, atès que ja gestiona certes competències autonòmiques, com ara la sanitat. Sobre això, la síndica, d’Unitat d’Aran, partit amb vincles electorals amb el PSC, ha explicat que treballaven amb el nou govern de Salvador Illa per un reconeixement del govern espanyol en aquesta línia.
També ha demanat un model de finançament propi que garantís aquest autogovern, atès que fa anys que va caducar el termini acordat per a aprovar-lo amb les autoritats catalanes. Sobre això, ha dit que la situació actual podia portar a un col·lapse jurídic i administratiu i que repercutia en la qualitat dels serveis.
L’any vinent és previst un monogràfic amb resolucions sobre l’Aran, però Vergés ha demanat de parlar sobre el territori més d’una vegada l’any. El règim especial d’Aran estableix que almenys una vegada l’any s’ha de fer un debat sobre la situació d’Aran i el desenvolupament del seu autogovern a la comissió parlamentària que correspongui, tot i que d’ençà de l’any passat es fa en sessió plenària.