02.07.2024 - 11:30
|
Actualització: 02.07.2024 - 11:58
L’Ajuntament de Godella (Horta Nord) ha vulnerat els drets lingüístics dels ciutadans, segons una resolució del Síndic de Greuges del País Valencià. Una veïna va presentar una queixa a la regidoria d’Educació perquè el consistori feia les comunicacions, els cartells i els rètols exclusivament en castellà. Atès que passats tres mesos no havia respost, la interessada va traslladar la queixa al Síndic, que va demanar explicacions a l’ajuntament sobre la manca d’atenció a la petició de la veïna, l’ús del català i les mesures previstes per a atendre la demanda.
L’ajuntament va argumentar que l’escrit no s’havia respost perquè havia arribat a la regidoria errònia per problemes informàtics, i que els cartells publicats amb posterioritat en les àrees de la regidoria d’Educació s’havien corregit. La veïna va al·legar que, tot i aquests cartells esmenats, hi havia moltes publicacions en què l’Ajuntament de Godella només feia servir el castellà.
El Síndic de Greuges s’ha mostrat contundent respecte de la cooficialitat del català al País Valencià, tal com recull l’estatut. “En connexió amb el que disposa la constitució espanyola, l’article 6.3 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana encomana a la Generalitat Valenciana garantir l’ús normal i oficial tant del castellà com del valencià i, d’aquesta manera, s’instaura un règim de bilingüisme que imposa als poders públics del territori autonòmic o local l’obligació de conèixer i utilitzar les dues llengües oficials, sense que puga prevaldre l’una sobre l’altra”, diu.
A més, afegeix que la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià estableix, en l’article segon, que el català és la llengua pròpia de la Generalitat i de totes les administracions públiques del País Valencià. “Per tant, estimem que l’actuació de l’Ajuntament de Godella vulnera els articles i les normes citades”, conclou.
D’aquesta manera, el Síndic de Greuges recomana al consistori que adopte les mesures necessàries per a respectar la llengua al País Valencià i, en concret, a Godella. A més, li suggereix que trasllade a totes les regidories, empreses públiques i entitats dependents de l’ajuntament, l’obligatorietat, constitucional i estatutària, d’utilitzar els dos idiomes cooficials en totes les comunicacions. També li suggereix que conteste a l’escrit de la veïna, perquè considera que la falta de precisió en la designació del departament de destinació no justifica la manca de resposta.
Ara l’Ajuntament de Godella haurà d’enviar un informe al Síndic en el termini màxim d’un mes, en què diga si accepta les consideracions o no. Si les accepta, haurà d’indicar les mesures que adoptarà per a complir-les, i si no, haurà de justificar-ho.