El simulacre d’avís químic posa a prova la capacitat de confinament de les escoles de dotze municipis

  • Les sirenes han sonat en zones properes a empreses químiques i també s'ha activat el sistema de missatgeria als mòbils

VilaWeb
Un moment del confinament de l'escola Lluís Piquer de Parets del Vallès (fotografia: ACN / Albert Segura).
ACN
18.10.2023 - 15:03

Protecció Civil ha activat avui el sistema d’avís de risc químic en un total de dotze municipis del Vallès, la Selva, el Bages, el Berguedà i la Vall d’Aran, fet que ha permès als centres escolars de les zones afectades de posar a prova els procediments de confinament.

En total han sonat vint-i-una sirenes i s’han enviat missatges de text als telèfons mòbils al punt de les 11.00, moment en què s’ha procedit a traslladar l’alumnat a l’interior de les aules, tancar persianes i abordar la situació amb calma. L’objectiu és familiaritzar la població davant d’un possible risc real, conscienciar els més menuts i comprovar les mancances que es puguin donar, com ara la rapidesa del tancament o el mal funcionament de portes o finestres.

La sirena ha sonat puntual a les 11.00, i ha enganxat part de la canalla a l’hora del patí. Tot i que les sirenes s’han sentit amb poca intensitat, la recepció del missatge de Protecció Civil ha posat en alerta l’escola, i per megafonia s’ha comunicat a docents i alumnes que calia traslladar-se a les aules.

“La sirena no se sentia massa bé, però ens han avisat pels altaveus”, destaca l’Helena, una alumna de sisè de primària. El procediment estava estudiat, ja que centres com aquest tenen previst per un simulacre de confinament o evacuació al llarg del primer trimestre: “Hem anat cap a l’interior i hem fet el que havíem establert, tancar les portes i les finestres”, afegeix la Laia, una altra estudiant de sisè.

Un cop a dins, els mestres han indicat les activitats que calia fer, sempre d’una manera tranquil·la i calmada. Així, alguns han fet lectura, mentre que d’altres han esmorzat o han jugat a l’aula.

Mecanisme de protecció

“És molt important conscienciar la ciutadania sobre com fer un confinament, aquí estem envoltats de polígons i tenim moltes indústries químiques”, destaca Maria Lanza, directora de l’escola. Per aquest motiu, la d’avui era una bona oportunitat per testar si els mecanismes que tenen previstos són efectius.

I la prova ha anat bé. “Els nens que eren fora han pogut confinar-se a l’interior, han tancat portes i finestres, i l’escola ha pogut provar el seu protocol d’emergència i detectar mancances”, destaca la cap de la Unitat de sensibilització de Protecció Civil, Xesca Baró.

Els infants han sabut veure algunes coses que no han acabat de rutllar. “La majoria ha entrat caminant, però alguns s’han posat nerviosos i ho han fet corrents”, reconeix l’Helena, que considera que alumnes com ella han de perfeccionar un moment clau com el del trasllat a l’interior de l’edifici.

També el centre ha pogut veure què cal millorar, com ara els tancaments de portes o finestres, però també les pautes a seguir, clares sobre el paper, però que no se sap que efectives poden arribar a ser fins que s’han de fer servir de veritat. Protecció Civil també farà els deures: “Hem fet una enquesta i valorarem les respostes per veure si les sirenes s’han sentit bé, i perfeccionar i polir els canvis necessaris”, destaca Baró.

Un cop acabada l’alerta, en aquest cas i sortosament impostada, s’ha comunicat a tota la comunitat educativa que podien recuperar la normalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor