Quins són els símptomes persistents de la covid-19?

  • Un 10% dels pacients que han passat la fase aguda de la covid-19 tenen símptomes persistents

VilaWeb
Redacció
01.01.2021 - 21:50

Un 10% dels pacients que han passat la fase aguda de la covid-19 tenen símptomes persistents. No saben quant els durarà, ni si serà crònic. De moment, tot el que envolta aquests símptomes és un dels aspectes més desconeguts del coronavirus. Això sí, se sap que no poden contagiar el virus.

Segons Salut, aquests símptomes són variables, heterogenis i amb afectació a diversos sistemes i teixits. Moltes vegades són fluctuants i acaben desapareixent amb el temps, però en alguns casos es poden mantenir durant mesos i afecten la qualitat de vida.

Els símptomes persistents més freqüents

Símptomes generals: alteració de la temperatura corporal, calfreds, manca de gana, mareig, fatiga.
Símptomes oculars: conjuntivitis.
Símptomes respiratoris: ofec o manca d’aire, tos seca o productiva, sibilàncies, opressió al pit.
Símptomes renals: molèsties durant la micció.
Símptomes musculoesquelètics: dolors musculars i articulars.
Símptomes neurològics: mal de cap, formigueig, debilitat, manca de concentració i de memòria, pèrdua de l’olfacte o el gust.
Símptomes cardiovasculars: canvis en la pressió arterial habitual, palpitacions, taquicàrdia.
Símptomes otorrinolaringològics: dolor als sinus, canvis en la veu, vertigen, congestió nasal, mal d’orella.
Símptomes gastrointestinals: dificultat a l’hora d’empassar, reflux gastroesofàgic, nàusees, síndrome diarreica, distensió abdominal.
Símptomes cutanis: fotosensibilitat, lesions o faves a la pell, sequedat cutània.

A banda dels símptomes esmentats, algunes persones presenten també símptomes psicològics, com ara ansietat i depressió, com a resultat de la situació viscuda.

Unitats de covid persistent

La recomanació del Departament de Salut és que si un cop passada la malaltia, el pacient continua tenint símptomes s’ha de posar en contacte amb el seu centre d’atenció primària.

Alguns hospitals han obert unitats per a investigar la covid persistent. És el cas del Servei de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Tries i Pujol, que conjuntament amb la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses ha creat la Unitat de COVID Persistent. La unitat va néixer a principi de juny quan es va veure que hi havia un gruix de pacients en qui els símptomes persistien.

A la unitat treballa un equip multidisciplinari que inclou psicòlegs, nutricionistes, rehabilitadors i més especialistes de l’hospital. Investiguen per què alguns pacients no s’acaben de curar del tot i, encara que els estudis estan en una fase molt inicial, ja veuen que la resposta no serà deguda a una única causa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor