12.07.2024 - 08:44
|
Actualització: 12.07.2024 - 11:21
La Porta dels Països Catalans, a Salses, s’ha convertit en un símbol d’unió de l’independentisme en el retorn dels exiliats. Aquest monument, obra de l’escultor Emili Armengol i impulsat de manera popular, marca el límit septentrional del país i encarna uns quants elements que representen la catalanitat, com ara les quatre barres i la falç (en vista aèria). El monument es va inaugurar el setembre de 2003, després de gairebé vint anys de traves per part de l’administració francesa.
Els primers a fer parada a la porta van ser el president Carles Puigdemont i la consellera Clara Ponsatí, abans del gran míting de Perpinyà del 29 de febrer de 2020. “Hem entrat a Catalunya. Molt contents i emocionats de tornar a trepitjar terra catalana com a persones lliures, després de més de dos anys i tres mesos vivint a l’exili”, va piular el dirigent.
Hem entrat a Catalunya. Molt contents i emocionats de tornar a trepitjar terra catalana com a persones lliures, després de més de dos anys i tres mesos vivint a l'exili. Gràcies a tothom que ho ha fet possible. #nosurrender #LlibertatPresosPoliticsiexiliats pic.twitter.com/5yKKjspOim
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) February 28, 2020
Gairebé quatre anys després, qui va passar per la porta fou Josep Miquel Arenas, Valtónyc, després de més de cinc anys d’exili. En plena nit, l’activista es va fer una fotografia amb una estelada i es va abraçar de manera emotiva amb els seus acompanyants, el conseller Lluís Puig i el director de VilaWeb Vicent Partal.
I avui, a primera hora del matí, l’escena s’ha repetit amb el retorn de Marta Rovira i la resta d’exiliats del Tsunami Democràtic: Ruben Wagensberg, Jesús Rodríguez, Josep Campmajó i Oleguer Serra. Al monument, s’han fotografiat amb una estelada i una pancarta amb el missatge: “Llibertat per a Catalunya.” Han rebut el suporta d’una comitiva amb representants d’ERC, Junts, la CUP i les entitats independentistes i antirepressives.