12.05.2017 - 07:32
“Sempre he intentat fer una revolució emocional i que la gent se senti viva”
BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)
La cantant Sílvia Pérez Cruz publicarà aquest divendres l’àlbum ‘Vestida de nit’ (Universal Music), un dels seus discos “més valents” i ple de l’energia del directe acompanyada per un quintet de corda.
“Per a mi és dels discos més valents encara que pugui semblar el contrari perquè hem aconseguit passos molt grans”, va dir l’artista en roda de premsa el dimarts.
L’àlbum compta amb un total d’11 cançons, algunes d’elles reversions de cançons pròpies i unes altres de temes populars, com ‘La lambada’.
La cantant va explicar que el disc va néixer d’una petició de l’Auditori de Madrid d’un recital amb música clàssica i moderna, la qual cosa es va sumar a les seves guanyes d’interpretar en acústic, i alhora li va portar a la memòria la seva etapa en l’Esmuc.
De la mà d’un quintet de corda integrat per Joan Antoni Pich, Elena Rei, Anna Aldomà, Carlos Montfort i Miquel Àngel Cordero, Pérez Cruz va pensar en un repertori que li fes sentir “com a casa”, malgrat que aquesta formació solament era per a un concert.
No obstant això, va continuar reproduint aquest format en successius concerts, fins que van decidir gravar el disc.
“Són cançons que m’agraden molt, estan molt relacionades amb la música popular i, com són senzilles, tenen l’excusa perquè en elles passin coses”, va relatar Pérez Cruz, que ha reinventat els seus temes de sempre per a aquest àlbum, desmuntant-los i muntant-los de nou.
MÚSICS SENSE VESTIT NI PARTITURA
El seu major repte amb el grup ha estat aconseguir que no fos un quintet clàssic a l’ús i que la gent “es llevés del cap” els tòpics, així que va convidar als músics a abandonar el seu vestuari clàssic, a llevar les partitures dels faristols per actuar de memòria i fins i tot a improvisar en la mesura de cadascun.
“No vull que es vegi un quintet apartat de mi”, va dir Pérez Cruz sobre l’abandó dels vestits, i va insistir que cadascun ha de veure’s com una persona diferent i tots en interacció.
Va considerar que el faristol és una barrera física on el músic s’amaga i frena coses, mentre que l’absència de partitura permet trobar-se a cadascun amb si mateix i que passin coses; i va agregar que “és un vertigen que cal estar disposat a enfrontar”.
Va explicar que tant la portada com el contingut del disc responen un moment en el qual està en trànsit i en el qual sent una pau interior plena de llum: “Portava anys una mica difícils i fa un any que tinc pau i calma. Sóc feliç, em puc morir”.
La cantant va celebrar haver sobreviscut a la seva manera en un món que està ple de pressa i ambició, i que aquest any s’ha rebentat la seva bombolla i ha après que és capaç de fer-ho a la seva manera, transmetent a través de coses cuidades: “Sempre he intentat fer una revolució emocional i que la gent se senti viva, que estem una mica morts”.
Sobre el títol del disc i del tema homònim creat pels seus pares Càstor Pérez i Glòria Cruz, ‘Vestida de nit’, Pérez Cruz ha viatjat als seus orígens recordant que era una de les cançons que més mandra li donaven perquè l’havia escoltat a casa 50 vegades i fins a havia renegat d’ella, però es va acabar retrobant amb ella i, després de morir el seu pare, va passar a ser un tema habitual dels seus directes i, si s’ha de jutjar pels aplaudiments, va afegir: “Vaig notar com si la cançó formés part de les nostres cançons populars”.
“És molt fort que una cançó de casa faci aquest viatge”, va dir l’artista, que va posar aquest tema en mans de gent que la volgués, com el quintet que l’envolta.