Sílvia Pérez Cruz inaugura el Grec 2024 amb una oda a les seves aliances artístiques

  • El concert va obrir una extensa programació, amb vuitanta espectacles i cinquanta activitats

VilaWeb
Redacció / ACN
27.06.2024 - 12:29
Actualització: 27.06.2024 - 12:41

La cantant Sílvia Pérez Cruz va inaugurar ahir el Festival Grec amb el concert Circular, una oda a les seves aliances artístiques. En una posada en escena que ha comptat amb la col·laboració d’una quarantena d’artistes amb qui Sílvia Pérez Cruz ha treballat al llarg de la seva carrera, la vetllada al Teatre Grec de Barcelona va celebrar el darrer i premiat disc de la cantant, Toda la vida, un día. A través de reflexions sobre la vida i la mort, noms com Damien Rice, Salvador Sobral, Rita Payés o Natalia Lafourcade van compartir escenari en la inauguració del darrer Grec del director Cesc Casadesús. Amb aquest concert, el festival engega una extensa programació amb més de vuitanta espectacles i cinquanta activitats fins al 4 d’agost.

Encara que totes les entrades estan esgotades, Circular es podrà tornar a veure aavui i demà. El llistat d’artistes que acompanyen Pérez Cruz es completa amb noms com Carmen Linares, Carme Canela, Celeste Alías, Juan Quintero, o Pepe Habichuela, persones que han nodrit l’art de l’empordanesa. Tots junts, es van retrobar ahir simbòlicament al voltant d’un foc, en una metàfora a la imatge del Grec 2024.

VilaWeb
VilaWeb

L’univers de complicitats artístiques de Sílvia Pérez Cruz s’expandirà per diferents escenaris del Grec 2024. La Paloma, per exemple, acollirà la Roda de cantautors i la Roda flamenca, amb una tria d’artistes que ha fet la mateixa cantant. L’1 i 3 de juliol, Pérez Cruz convida a conèixer amb Roda de cantautors a Ana Rossi, Rusó Sala, Eva Fernández, Lucia Fumero, Rita Payés, Pol Batlle, Nico Roig o Ferran Savall. Amb Roda flamenca mostrarà Anna Colom, Carles Dénia, Laura Marchal, Pere Martínez, Cristina López i Albert Cases.

D’altra banda, al Jamboree hi actuaran noves veus i nous creadors que han despertat el seu interès per oferir llenguatges “únics i personals”. És el cas de Bru Ferri, Marta Garrett, Juan Pasto, Leyre Estruch, Julia Rodríguez i Carmen Aciar. Finalment, també hi actuaran Carme Canela, que va ser la primera professora de cant de l’empordanesa, i Celeste Alias, dos noms consagrats de l’escena jazzística.

El “miracle” de Sílvia Pérez Cruz

En declaracions als mitjans abans del concert, Sílvia Pérez Cruz va mostrar-se molt emocionada per la jornada inaugural que protagonitzava i va qualificar-la de “miracle”. “Poder estar tres nits amb molta gent que forma part de la meva vida, amistats que he creat a partir de la música i que arriben de lluny. Entre uns i altres serem una setantena. Alguna cosa haurem fet bé perquè la gent tingui ganes de formar part d’això”, va dir.

Després d’haver format part de la programació del Grec en vuit ocasions, ara Pérez Cruz és l’encarregada d’obrir el festival. “Inaugurar-lo és sentir un acte de confiança de la ciutat. Sento molt d’agraïment”, ha exposat.

VilaWeb
VilaWeb

Pel que fa al cor format per una quarantena de persones va dir que cadascuna d’aquestes persones aporta una part de la cultura de Barcelona, amb carreres diferents o, fins i tot, amb persones amb qui havia iniciat la carrera musical a Palafrugell. Entre el cor també hi ha la seva filla i la seva germana.

La cantant va explicar que el disc que presenta a l’amfiteatre barceloní “és mirar enrere i endavant” i que enllaça amb la temàtica d’enguany del Grec d’amistat, territori i del fet de tornar a casa. Amb tot, assegurava que haver fet l’impossible i que persones de tants orígens diferents siguin en aquests concerts, “és un regal”.

L’últim Grec de Casadesús

El Grec 2024 té especial atenció pel talent local i reserva l’emblemàtic Teatre Grec pels artistes de proximitat amb noms de la talla de La Veronal, La Brutal, Dagoll Dagom o Baró d’Evel. Després de vuit anys al capdavant del festival, la inauguració d’ahir és l’última que viu Cesc Casadesús com a màxim responsable del festival.

Casadesús ha explicat a l’ACN que afronta la seva última inauguració del Grec amb “molta emoció” i ganes que tot surti bé. “Dirigir el Grec és un aprenentatge, van fent amics, complicitats i descobreixes talent. He intentat servir un plat amb els sabors que hem anat descobrint. Amb les complicitats i els artistes que han crescut amb nosaltres. El resultat és el treball evolucionat al llarg dels anys”, ha indicat.

Casadesús ha subratllat que la jornada inaugural explica el concepte de la programació que hi haurà fins a l’agost. “El concepte d’enguany és el talent, l’amistat i els artistes de casa que viatgen pel món. També les relacions i els vincles i la Sílvia Pérez Cruz explica molt bé això”, ha conclòs.

Pel que fa als noms internacionals de la 48a edició del festival, destaquen Angélica Liddell, Lola Arias, Christiane Jatahy, Nat Randall o Anna Brackon. En un 53% dels espectacles hi ha presència de dones amb rol d’autoria o direcció.

Com és habitual, el festival es desplegarà per tota la ciutat gràcies a les coproduccions amb diferents sales. Tirant lo Blanc dirigit per Joan Arqué; Tots ocells, de Wadji Mouawad, dirigida per Oriol Broggi; o textos d’autoria catalana com Malamort, de Daniela Feixas; o Les Mans, de Llàtzer García, són algunes de les propostes.

La 48è festival referma valors i es planteja buscar l’essència de les arts escèniques i del talent de Barcelona. L’edició més personal del Grec de Casadesús fa un homenatge als mestres, recorre la història del teatre i celebra les amistats artístiques i les aliances teixides al llarg d’aquests vuit anys al capdavant del projecte. Leticia Martín Ruiz serà la proepra directora del Grec.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb