Sian Phillips roda a Cadaqués ‘Miss Dalí’: “Anna Maria mai va poder imaginar que Gala succeiria”

  • Ventura Pons conclou la primera part del rodatge de la cinta amb Claire Bloom

VilaWeb
12.04.2017 - 18:08

Ventura Pons conclou la primera part del rodatge de la cinta amb Claire Bloom

CADAQUÉS (GIRONA), 13 (EUROPA PRESS)

El director de cinema Ventura Pons ha rodat durant dues setmanes a Cadaqués (Girona) la seva nova cinta ‘Miss Dalí’ amb les internacionals Claire Bloom (en el paper fictici de Maggie) i Sian Phillips (Anna Maria, germana petita de l’artista), de la qual ha dit: “Mai va poder imaginar que Gala pogués succeir, era una força enorme i imparable”.

En roda de premsa aquest dimecres, Phillips –rostre de l’esposa d’August en la clàssica sèrie de la BBC ‘Jo, Claudi’– ha sintetitzat que la vida d’Anna Maria –amb més de 40 anys de no parlar-se amb el seu germà– “no va ser el que ella esperava que fora”, i que aquesta tenia tots els motius per creure que seria sempre la musa de Salvador.

Per a ella, l’aparició de Gala va ser “com si se li hagués escurçat la vida”, i ha assegurat que encara que li assaltaven el remordiment i la culpabilitat, hagués tingut moltes dificultats de perdonar Gala per ser com era, donant com a resultat una tormentosa història.

Phillips ha dit que com més ha llegit sobre Anna Maria més s’ha donat compte que era un personatge extraordinàriament complex, “especialment sent dona en aquests temps”, ja que era una noia de classe mitjana molt bé educada i, malgrat això, va poder barrejar-se amb aquesta gent tan impressionant.

La germana de Dalí va ser enviada pel seu pare a Cambridge, cosa inusual per a l’època, i Phillips ha considerat que en la pel·lícula, Pons ha volgut explicar com el Regne Unit i l’escola de Cambridge van influir en el seu caràcter, “del que va sortir mentalment reforçada perquè tenia moltes dificultats en la seva vida arran d’aquesta interrupció sobtada de la seva vida”.

Sobre el treball amb Ventura Pons, Phillips ha fet broma amb que mai havia treballat per a un director que hagués fet tantes pel·lícules, i que mai havia estat a Catalunya: “Serà molt dur partir”, ha agregat.

UN PERSONATGE DE FICCIÓ

Amb l’únic personatge de ficció de la pel·lícula, Claire Bloom ha detallat que interpreta a una vella i bona amiga de la infància d’Anna Maria, que era extremadament observadora i que va entendre molt bé que aquesta es va fer invisible al seu germà i la seva cunyada, “que venia de l’infern”.

“Maggie veu extremadament clara la situació d’Anna Maria, que està molt feble física i mentalment, i al final la fa sentir bé”, ha relatat l’actriu.

Bloom ha dit que havia vist algun quadre de Dalí en la seva joventut, com la ‘Crucifixió de Sant Joan a la creu’, i s’ha donat compte el prop de la realitat que estaven aquestes obres: “Lorca sempre em va fascinar molt, molt més que Dalí”, ha confessat.

Sobre el seu pas per Espanya, ha recordat que va rodar fa molts anys la cinta ‘Alexandre Magne’, amb Richard Burton a Madrid durant tres mesos, quan ja li va fascinar Espanya, mentre que “ha estat una revelació visitar Catalunya, una part tan diferent d’Espanya, amb gent tan diferent”, ha afegit Bloom, que va debutar al cinema de la mà de Charles Chaplin amb ‘Candilejas’.

“Adorava Chaplin fins al dia en què va morir i més enllà. Es comportava com un col·lega, jo tenia 20 anys i el 63 i sempre es portava com un company”, que ha dit que sempre la va dirigir, va acceptar i va ajudar.

UNA MARE ADOPTIVA

Ventura Pons ha desvetllat que el personatge de Bloom està inspirat en la seva mare adoptiva, que li va criar entre els 14 i els 20 anys a Londres, procedint ell d’una “Espanya negra”.

Ha resumit que la pel·lícula, que s’estrenarà al setembre i compta amb un pressupost de 2,4 milions d’euros, versa sobre quan un està mal i va un altre a donar-li consol: “L’amistat és una cosa profunda i, si la tens de debò, és per sempre”.

Ha confessat que tenia moltes guanyes d’explicar la història d’Anna Maria proque és “amagada i fascinant” i com no es van parlar malgrat voler-se molt, de manera que s’ha llançat a aquests personatges amagats i amb sentiments.

“Les pel·lícules han de tenir veritat, i més quan tractes d’emocions”, ha dit Ventura Pons, que ha descrit la cinta com una bonica història de l’amor de dos germans que passen 40 anys sense parlar-se vivint al mateix poble –quan Dalí va a París l’any 1930–, com una tragèdia grega.

El director filmarà al maig i juny la seva vida en els anys 20 i 30, amb l’arribada de Federico García Lorca, “els anys de l’arcadia feliç”, amb rodatge a Cadaqués –a casa d’Anna Maria principalment però també els carrers del poble, el cementiri, Port Lligat i el camí de ronda–, i a Figueres –a Púbol, la seva casa natal, la casa on va viure–, mentre que les escenes de Nova York es rodaran a Catalunya.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
dldtdcdjdvdsdg
301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678910
Fer-me'n subscriptor