14.12.2024 - 21:40
|
Actualització: 14.12.2024 - 22:01
Dilluns de vesprada, centenars de persones esperaven l’arribada dels reis espanyols a la catedral de València per a participar en el funeral per les víctimes de la gota freda. Hi havia mitjans de comunicació, curiosos, familiars que volien entrar-hi i alguns altres que preferien no compartir una eucaristia amb aquells que consideraven que eren els assassins dels seus éssers estimats. Feia un vent glaçat, però tot d’una l’ambient es va escalfar en esclatar tot d’aplaudiments i visques. “Si tots fossen com tu!”, va cridar un. “Gràcies!”, va dir un altre. No era als reis que ho deien, tampoc a cap polític, perquè els van amagar i els van fer entrar per una porta secundària. Els receptors dels aplaudiments eren Juan Roig, el propietari de Mercadona, i la seua dona, la mecenes Hortensia Herrero. Tots dos van entrar al temple per la Porta dels Ferros, ovacionats, com a herois. Les càmeres de Televisió Espanyola, que enviaven el senyal a tot el món, van cercar la parella unes quantes voltes, com cercaven els rostres dels polítics, o les llàgrimes de les víctimes, o el posat hieràtic dels reis. Una volta acabada la cerimònia, el matrimoni Roig Herrero també va tenir un paper principal en ser saludats, de manera molt efusiva, per Felipe i Letizia.
La figura allargada de Juan Roig emergia entre una multitud que parava dol i entre els polítics capcots, que no gosaven mirar a la cara els parents dels morts. El propietari de Mercadona ha vist com amb la desgràcia de la gota freda el seu poder i la seua ascendència s’han eixamplat. Això, a desgrat de les crítiques que va rebre, i que continua rebent, per no haver tancat els supermercats quan la inundació ja era imminent.
En unes declaracions en acabar la Marató de València, que patrocina la fundació que du el nom de sa mare, Trinidad Alfonso, Roig va criticar els polítics dient que s’havien dedicat a discutir en compte de coordinar-se per ajudar. No en va citar cap, però, segons el color polític, cadascú va interpretar que Roig censurava l’actitud d’uns o altres. En aquest ambient va voler donar exemple d’aquesta eficàcia que trobava a faltar.
També ha volgut fer gala de la seua magnificència i, immediatament després de saber-se l’abast de la trencadissa causada pels aiguats entre els petits comerços i negocis, va activar un programa per a ajudar autònoms i petits empresaris.
El va batejar amb el nom de “Alcem-se” i el va dotar de vint-i-cinc milions d’euros del seu patrimoni personal mitjançant el viver d’empreses Marina Empresas i Lanzadera. Aquesta setmana ha informat que el programa s’ha acabat i que, finalment, l’aportació ha estat de trenta-cinc milions.
Donatius
El programa consistia a fer aportacions a fons perdut de quantitats entre sis mil euros i deu mil. Es consideren ampliacions de capital perquè les empreses puguen pagar les despeses més immediates i reviscolar ràpidament. Aquestes aportacions són anomenades “donatius”. Aquest mot té unes connotacions que fan pensar més en la beneficència que no en un ambient purament empresarial com és el de Lanzadera.
El procediment per a accedir a les ajudes era ràpid i àgil. Es feia amb una aplicació o un portal web creat a posta. Els afectats descrivien els danys, aportaven dades, imatges i factures, tot el que tenien per a demostrar el perjudici. Tècnics de Lanzadera avaluaven i analitzaven les sol·licituds i es posaven en contacte amb els peticionaris per telèfon i per correu electrònic. Els escrivien paraules encoratjadores i d’ànim, mostraven que entenien que passaven un mal moment i els acabaven de donar les instruccions. Una mica més tard, ja rebien la comunicació que la seua petició havia estat acceptada. Concretament, la frase que els deien en el correu era, en castellà: “Hola, des de l’equip ALCEM-SE et volem confirmar que el teu negoci ha estat elegit per a rebre un donatiu econòmic.” Entre la primera gestió i l’ingrés al compte bancari del sol·licitant havien passat set dies, vuit, o deu, a tot estirar.
En molts casos, aquesta aportació de Roig és l’únic que fins ara han rebut els petits empresaris per començar a rellançar els negocis. Això l’ha convertit en la persona més eficient a l’hora de gestionar i l’ha ajudat, encara més, a projectar i a amplificar el seu prestigi com a figura pública.
El programa d’ajuts va rebre més de 6.000 sol·licituds i pràcticament el 70% van obtenir aquest donatiu a fons perdut. Després d’haver fet les donacions, aquesta setmana Roig i Herrero han fet una ruta per les poblacions més afectades i han visitat, sense avisar, algunes de les empreses o comerços que han ajudat.