Juan Nieto, el periodista espiat per la Guàrdia Civil: “Hi ha una impunitat brutal”

  • Nieto demanarà responsabilitats per haver sigut espiat per la Guàrdia Civil

VilaWeb
Juan Nieto durant el rodatge del documental

Text

Esperança Camps Barber

03.03.2023 - 18:25
Actualització: 03.03.2023 - 20:38

Juan Nieto demanarà responsabilitats perquè s’aclaresquen els motius pels quals va ser espiat l’any 2016 pel Ministeri de l’Interior espanyol. La notícia l’ha publicada el diari InfoLibre que va ser qui ahir el va avisar que entre els milers de Whatspps confiscats a Francisco Martínez, número dos del ministeri, hi havia una conversa amb el coronel Manuel Sánchez Corbí, que era el cap de la unitat d’investigació de la Guàrdia Civil, on s’informava sobre qüestions de la seua intimitat. “Estem estudiant si presentaré una demanda o quina fórmula aplicarem, però això no pot quedar així, no per mi, sinó per tota la professió. S’ha d’investigar què ha passat”, ha dit a VilaWeb.

Per telèfon diu que està tranquil, que avui s’ha demanat el dia lliure, però que demà ja participarà en el magazin del cap de setmana de la ràdio.

El periodista, que ara treballa com al diari El Espanyol i col·labora amb la ràdio d’À Punt, ha dit a VilaWeb que fins que ahir la direcció del diari InfoLibre no el va avisar que avui publicarien la informació sobre l’espionatge, no en tenia cap constància. “Que ara haja transcendit això és perquè s’ha traslladat una part del sumari a les parts. Crec que algú s’hauria d’haver dirigit a mi perquè sóc part afectada. No poden fer-ho sense dir-me res”.

Desagradable, però amb ganes de continuar

“Jo no sóc conspiranoic ni res, i no tenia la sensació que em poguera passar, però si m’ha passat a mi, per què no pot haver passat a altres companys? Poden anar contra qualsevol amb una impunitat brutal, però això no em pararà els peus. És desagradable, però continuaré treballant”, diu.

Tal com escriu en el report el cap de l’UCO al número dos de Jorge Fernández-Díaz, el pare de Juan Nieto era guàrdia civil, cosa que ha fet reflexionar el periodista. “La Guàrdia Civil que jo conec és la de poble, això no representa el que jo he vist tota la meua vida”, ha dit.

Quant a la revelació de la seua condició sexual, Nieto fa broma i diu que sembla una investigació més pròpia d’un film de Torrente que d’una tasca seriosa. “Mai no m’he amagat, participe de l’Orgull, i molt activament amb Lambda, entitat de què sóc soci. Sembla que ni tan sols es volia saber si s’havia respectat el secret de sumari. Els periodistes no estem sotmesos al secret, això s’estudia en primer de dret, per això podem publicar tot allò que arriba a les nostres mans. Ho feia jo i ho hem fet sempre els periodistes”.

El periodista, especialitzat en tribunals, ha passat per les redaccions dels diaris El Mundo i Levante i, actualment, escriu a El Español. També ha sigut col·laborador d’Atresmedia i de Mediaset. Ara col·labora en la ràdio d’À Punt. La televisió pública valenciana va emetre l’any 2019 la sèrie documental “El clan Blasco” que va dirigir i presentar, sobre com el set vegades conseller, Rafael Blasco, va teixir una trama per a saquejar els calaixos de l’administració valenciana pel seu propi benefici i, en especial, els diners destinats a la cooperació internacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor