16.05.2020 - 19:39
Els fills de Miguel Núñez durant els darrers dies han fet un crit desesperat per a poder tenir contacte amb el seu pare que és a l’UCI de l’hospital Moisès Broggi afectat per la Covid-19, agreujada per un limfoma I un bacteri intrahospitalari. La demanda d’aquesta família és clara, volen poder visitar al seu pare. Un contacte que reiteradament els hi ha estat negat. El seu fill Jose ho explica amb molta tristor però també amb molta claredat: ‘Volem veure’l… però ens neguen sistemàticament l’únic medicament que nosaltres li podem administrar: el medicament familiar, el nostre amor, la nostra presència’. Finalment una trucada, fa poca estona, quan aquest article estava a punt de publicar-se, ha fet que la situació fes un gir: en José podrà veure al seu pare. Ell, però, vol que publiquem aquest article perquè saben que no són els únics que tenen aquest problema. Creuen que és el moment de trobar solucions més humanitàries pels malalts i les seves famílies. No es volen conformar amb aquesta realitat inhòspita que es pot arreglar amb uns EPI i unes bones mesures sanitàries.
En Miguel Núñez, de 67 anys, va ingressar a l’Hospital Moisès Broggi ara fa un mes i mig i des de llavors no tenia contacte amb els familiars pel protocol de contenció del coronavirus, que només permet el contacte dels pacients amb els sanitaris. Les tres primeres setmanes la comunicació era prou fluida gràcies al telèfon, però el seu sistema immunitari debilitat pel limfoma no va poder aturar un bacteri, que ha minvat molt el seu estat de salut. Fa sis dies que és a l’UCI i empitjora cada hora que passa.
‘Està molt desorientat, s’ha deteriorat molt’, diu el seu fill. Abans ell mateix trucava a familiars i amics, però ara necessita l’assistència dels infermers perquè, segons que diu el fill, la capacitat comunicativa està molt minvada. Els familiars no dubten que els sanitaris que l’assisteixen fan tot el que poden per salvar-li la vida, però són conscients que està molt feble i temen que no ho superi. Creuen que tornar a veure la seva esposa i els seus fills podria ser una empenta per continuar lluitant, o fins i tot per deixar-se anar i descansar en pau, però el protocol del Departament de Salut tan sols permet una visita final dels familiars quan és clar que són les últimes hores.
Jose Núñez no sap si el canvi de criteri es deu a la seva insistència cada cop que parlava amb els sanitaris, a un empitjorament del seu estat de salut o a la difusió per les xarxes socials d’un escrit on exposaven la seva situació i demanaven al departament que permetin l’acompanyament familiar als malalts crítics. ‘Ens diuen que fan tot el possible, que no deixen de provar tot el que tenen al seu abast, que fan tots els esforços. No ho dubtem. Però ens neguen sistemàticament l’únic medicament que nosaltres li podem administrar: el medicament familiar, el nostre escalf, el nostre amor, la nostra presència’, diu el missatge.
Al text, en Jose es mostra convençut que si el seu pare fos futbolista o polític no s’haurien trobat en aquesta situació i demana que, en un moment on es reivindica la necessitat de posar la vida al centre, permetin un acompanyament dels éssers estimats. ‘Sabem que el protocol ha canviat en les darreres setmanes i com a mínim aquesta darrera visita ara es permet. Quant de patiment de milers de familiars que no han pogut ni tan sols acomiadar-se d’éssers estimats hauran viscut les entrades dels hospitals?’, diu. Si el protocol ja s’ha canviat, es pot tornar a canviar i permetre ara la visita de familiars quan hi ha un estat de salut difícil, però no final. ‘Potser demà canvia el protocol, o passat demà. Si és tard per nosaltres, no volem que ho sigui pels següents’, diu.
En les darreres setmanes són moltes les famílies que lluiten perquè les institucions facin compatible les mesures per evitar el contagi amb unes mesures més humanes. La família d’en Miguel creu si es canvien aquestes mesures, això pot influir positivament amb la situació del pacient: ‘No entenem per què quan encara hi ha possibilitat de revertir la situació del pacient no és possible una visita amb les proteccions i restriccions que calguin.’ Jose Núñez, el fill de Miguel, està convençut també que permetre aquestes visites relaxaria la tensió als hospitals i milloraria la situació que viuen els sanitaris, que han de fer un acompanyament emocional molt intensa als pacients, fet que influeix en la seva salut mental. Pensa que si hi hagués un acompanyament familiar hi guanyaria tothom: els sanitaris podrien descansar i el pacient podria recuperar-se en unes condicions més bones.