23.04.2023 - 21:40
|
Actualització: 23.04.2023 - 23:02
[Trova la notizia originale in italiano su Fanpage]
Els dies després de la publicació de la investigació de Fanpage.it que revelava els abusos a la comunitat Shalom de Brescia, la fundadora i gerent, Sor Rosalina Ravasio, va negar totes les acusacions en una conferència de premsa feta en un dels locals del complex: “En aquesta comunitat, la primera violència ha estat la de Fanpage.it.” Però Backstair, la unitat d’investigació encoberta de Fanpage.it, desvela ara un seguit de vídeos inèdits que demostren els maltractaments i humiliacions dins la comunitat del Palazzolo sull’Oglio.
Els homes de Sor Rosalina
Als vídeos, publicats en el segon lliurament de la investigació “La comunitat dels horrors”, van ser enregistrats fa poc i mostren diversos episodis d’abusos comesos en alguns locals de Shalom. Els protagonistes d’aquests enregistraments són dos ancians –és a dir, els membres amb més antiguitat de la comunitat– als quals Sor Rosalina mateixa va encomanar la responsabilitat de controlar la resta d’hostes. Tal com ja es va informar en el primer reportatge, els anomenats “ancians” adquireixen una importància fonamental en la gestió de la comunitat, perquè són els qui porten les regnes de les instal·lacions i vetllen pel compliment de les normes imposades per la fundadora.
Les imatges confirmen els relats de més de cinc antics membres entrevistats per Fanpage.it aquests darrers mesos. Aquests ancians, suposadament encarregats de protegir els altres membres de la comunitat, es mostren als vídeos com autèntics sicaris i es dediquen a insultar, exercir violència física i fer xantatge a la resta d’hostes.
Cal remarcar que els protagonistes d’aquestes escenes no són dos membres qualssevol de la comunitat: durant l’estada a Shalom, ja havien tingut una trajectòria respectable en el món de Sor Rosalina Ravasio. El primer dels dos ja apareixia el 2013 en l’organigrama empresarial de la cooperativa Shalom com a oficial de primers auxilis, i, de fet, va viure-hi uns quants anys. L’altre era l’encarregat del taller de fusteria. Tots dos són homes de confiança de la monja d’ençà de fa temps, fins a l’extrem que comparteixen un telèfon intel·ligent. L’ús de telèfons mòbils és estrictament prohibit en la comunitat: tan sols en poden tenir els membres que són a punt d’acabar-hi l’estada.
El magatzem dels horrors
En el primer vídeo, es veu com la víctima és agenollada enmig de les prestatgeries d’un rebost situat a l’entrada de la comunitat, l’accés al qual tan sols és permès als responsables. La víctima és un hoste d’origen africà amb problemes psiquiàtrics i que en el passat –segons que van revelar alguns testimonis amb què va parlar Backstair– havia intentat de suïcidar-se tot llançant-se d’un balcó de dins la comunitat.
Els dos ancians que són a l’habitació amb ell l’obliguen a fer flexions constantment, mentre el fan repetir una frase racista, tot plegat en canvi d’una cigarreta. “Vinga, negre de merda!”, crida un dels dos ancians, assegut en una taula davant el noi. “Continua!”, li crida mentre la víctima es torna a ajupir i clama: “Abu, Abu, cigarreta!” L’altre ancià també l’insta a continuar avançant: “Continua! No fa mal! No fa mal! Vinga, va!”
El noi els obeeix i continua fent flexions. Quan prova de parar, tots dos li criden que no s’aturi entre paraulotes i frases racistes. “Lluita!”, li crida un. I afegeix: “Militar! Llepa! Llepa a terra! No fa mal!” El noi abaixa el cap a terra i el llepa, abans d’aturar-se i dir que no tornarà a cridar perquè està espantat: “La monja és per ací”, exclama. Quan el sent, un dels dos li mana de callar: “No contestis! No contestis! Fes el que et diuen!” Després, tots dos caps de la comunitat comencen a llançar-li aigua amb gran violència a la cara. El vídeo mostra com li tiren litres d’aigua a sobre violentament, mentre un dels dos continua cridant-li: “Vinga, que l’infern és a prop!” Ell continua responent: “Abu, Abu, cigarreta!”
Violència, blasfèmia i befes
La violència de què són culpables tots dos ancians no s’acaba pas en aquest vídeo. Aquests agressors també són protagonistes d’un altre enregistrament en què arremeten contra un altre noi vulnerable amb problemes psiquiàtrics. Segons les nostres fonts, no és pas la primera vegada que aquest hoste és víctima de l’assetjament gratuït dels seus superiors.
L’escenari, aquesta vegada, és l’anomenat “taller per a homes”. Els fets passen en presència de desenes d’hostes, que en cap moment no paren de treballar per a empreses externes amb l’objectiu d’aconseguir finançament per a la comunitat. El que es veu en les imatges és, ras i curt, l’escenificació d’una sodomia. Un dels dos ancians filma l’escena mentre l’altre agredeix la víctima violentament i un tercer ancià s’hi afegeix, subjecta per la força un noi que forceja per intentar d’escapar-se’n: “Així és com et sodomitzen!”, li crida, mentre l’agafa amb força per darrere.
La víctima, visiblement angoixada, es queixa del dolor: “La meva esquena!”, crida, davant la indiferència general. “Vinga, tombeu-lo! Tombeu-lo!”, ordena l’ancià. És aleshores que intervenen uns altres membres, que tomben el noi sobre la taula perquè l’agressor continuï allò que ha començat entre les rialles de la resta. El noi continua cridant debades i demana les claus de la porta, però l’agressor el fa callar.
“Això és el pa de cada dia a Shalom”
El noi continua queixant-se i crida “El meu coll!” abans de tornar a demanar les claus de la porta. Esgotat per la situació, sembla que tan sols es vol escapar, ben conscient que l’única sortida possible és la porta principal, amb les claus que l’ancià –pel paper que ostenta a la comunitat– deu portar a sobre. Però l’ancià el fa callar una vegada més i continua estirant-lo i burlant-se’n.
“Jo estimava molt aquest home”, diu Johan Ferruccio, un antic hoste de Shalom que no se’n va escapar fins el novembre proppassat. Recorda bé el tracte que rebia la víctima d’aquest episodi violent: “Resistia les bufetades, els cops.” El noi, de tan sols divuit anys, recorda perfectament què vol dir viure a prop d’aquesta mena d’abusos, i confirma: “Això és el pa de cada dia a Shalom.”