S’ha mort Neus Català, supervivent dels camps nazis

  • Símbol de la lluita antifeixista, va lluitar a la Resistència francesa i va sobreviure al camp de concentració de Ravensbrück

VilaWeb

Redacció

13.04.2019 - 18:51
Actualització: 14.04.2019 - 08:19

S’ha mort a 103 anys Neus Català, supervivent dels camps nazis i un dels símbols de la lluita antifeixista. Afiliada a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i després al PSUC, va travessar la frontera francesa amb 180 nens quan els franquistes van entrar a Barcelona el 1939. Durant la guerra del 1936-1939 havia col·laborat en la custòdia de nens orfes.

Ja a l’exili, va lluitar en la Resistència francesa amb el seu marit. Tots dos van ser capturats pels nazis i enviats a camps de concentració, on ell es va morir. Ella va estar al camp de Ravensbrück (Alemanya) fins al 8 de maig de 1945. Després va tornar a França, on va continuar militant en organitzacions antifranquistes. En tornar a Catalunya, va militar al PCC i a EUiA i no va deixar de lluitar mai pels drets i les llibertats i contra el feixisme. Era l’última dona catalana supervivent d’un camp nazi.

La cerimònia per a acomiadar-la se celebrà el dimarts, molt probablement al tanatori de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), segons que han informat fonts de l’ajuntament. El funeral es farà en l’estricta intimitat per petició dels familiars. El batlle dels Guiamets (Priorat), Miquel Perelló, ha afirmat que amb la mort de Català perden la guiametana ‘més transcendent de la història dels Països Catalans’. ‘Ens sap molt greu; era dona, antifeixista, internacionalista i de la Catalunya rural. Sempre va reivindicar que havia nascut als Guiamets’, ha subratllat Perelló.

El consistori ha anunciat amb ‘El cant dels ocells’ que la capella ardent s’instal·larà a les deu del matí de demà al tanatori de Móra d’Ebre. Per ara, l’ajuntament encara no ha decretat cap dia dol i està pendent de la família per a decidir si organitzen un acte d’homenatge i de comiat de Neus Català.

Moltes personalitats de la política i la cultura han lamentat la notícia i han reivindicat la dignitat i determinació de Català:

L’Institut Català de les Dones expressa el seu condol

L’Institut Català de les Dones (ICD) ha expressat el seu condol per la mort dissabte al vespre de Neus Català, l’última supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück. En un comunicat, la presidenta de l’ICD, Núria Balada, ha mostrat la seva gratitud a Català per tota la seva força a l’hora de denunciar els horrors que van patir les dones als camps nazis, tot valorant la seva gran feina d’educadora. ‘Tot això ho va fer amb el poderós objectiu que els fets de l’holocaust no es tornessin a repetir’, ha apuntat Balada, que també ha subratllat que Català va agafar el testimoni de totes les dones que van lluitar a la Guerra Civil i a la Segona Guerra Mundial.

L’ICD va coordinar els nombrosos actes de l’Any Neus Català, quan l’activista antifeixista va complir els 100 anys. Català va rebre la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat per la seva lluita per la justícia i per les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats en els camps d’extermini nazis i la defensa dels drets humans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor