14.07.2023 - 14:13
|
Actualització: 14.07.2023 - 22:07
El naturalista i divulgador Jaume Sañé s’ha mort avui a seixanta-un anys, segons que ha avançat El 9 Nou. Havia estat director i guionista de reportatges de fauna i natura de tot arreu i emesos a televisions de tot el món, tot i que és especialista en la fauna autòctona de Catalunya. “Avui en Jaume ens ha deixat. A Alaska, on sempre havia volgut anar. Un cúmul de complicacions en el que no havia de ser res, ha acabat amb el pitjor dels desenllaços”, expliquen en un piulet al perfil de Twitter de Sañé.
Avui en Jaume ens ha deixat. A Alaska, on sempre havia volgut anar. Un cúmul de complicacions en el que no havia de ser res, ha acabat amb el pitjor dels desenllaços. Demanem si us plau respecte a la intimitat de la seva família, i evitar la difusió d'informacions equivocades.
— Jaume Sañé (@SaneJaume) July 14, 2023
A TV3, es va fer popular per haver participat en els programes Bèsties, Quèquicom i Natura Sàvia, aquest darrer presentat per l’humorista Peyu, que ha lamentat la pèrdua a Twitter: “Un amic. La natura. Com diria ell: això de trobar a faltar és cosa de mamífers. Doncs es confirma que ho som”.
Ha mort en Jaume Sañé. Ha passat a Alaska, un dels molts llocs del món que ha trepitjat. Ho ha fet viatjant, que era una de les seves grans passions. Un savi. Un amic. La natura. Com diria ell: això de trobar a faltar és cosa de mamífers. Doncs es confirma que ho som. pic.twitter.com/cXGOQMxPBc
— Peyu (@enpeyu) July 14, 2023
Aquests darrers dies estava ingressat perquè sembla que se li havia agreujat una infecció per malària, possiblement contreta a Uganda, en un dels darrers viatges, segons El 9 Nou.
Nascut a Taradell (Osona), Sañé ha tingut una dilatada trajectòria com a naturalista. Va viatjar per una vuitantena de països i és autor d’una dotzena de llibres sobre fauna i flora. Ha treballat a països com Austràlia, Indonèsia, Tailàndia, Japó, Sud-àfrica, Canadà, Islàndia, Xile, Argentina, Costa Rica, Equador, Veneçuela, Kènia, Tanzània i Moçambic, però la seva especialitat és la fauna autòctona de Catalunya, a la qual va dedicar la major part de la seva vida.
“A vint anys ja tenia un bon arxiu fotogràfic de fauna i flora i va començar a fer divulgació del seu coneixement. Primer de tot en publicacions locals i comarcals, com El 9 Nou, però també en ràdio (Ràdio Taradell, Ràdio Antena del Ter de Ripoll) i en televisió (Circuit Català de TVE). A TVE va ser director, guionista i càmera de la sèrie documental Racons de Verd, el primer programa de televisió que va descobrir els espais naturals de Catalunya, i ha col·laborat en diversos programes divulgatius de la cadena, com Giravolt, Impactes, Oxígeno, El Escarabajo Verde i Que animal!“, recull la Biblioteca de Taradell.
Des de la Biblioteca lamentem la mort d'en Jaume Sañé i Pons. Una persona que havia col·laborat sempre amb nosaltres (presentacions de llibres, xerrades, viatges…) i també amb l'Arxiu Fotogràfic i el Grup de Recerca. Et trobarem a faltar, Jaume! https://t.co/gP5RJe6r71
— Biblioteca de Taradell (@bibliotaradell) July 14, 2023
🖤 Ha mort a Alaska el naturalista Jaume Sañé. Durant molts anys ha estat col·laborador del #TotEsMouTV3 i ha explicat la diversitat de flora i fauna de Catalunya i d'arreu del món a @tv3cat. Et trobarem a faltar pic.twitter.com/NngSFYJ4vz
— Tot es mou TV3 (@totesmoutv3) July 14, 2023
⚫️Aquesta és la primera imatge de Jaume Sañé a #TVECatalunya, al programa Comarques.
Va dedicar la seva vida a explicar-nos quanta riquesa natural tenim a Catalunya i que sapiguem gaudir-la. La seva mort és una gran pèrdua pic.twitter.com/EcdgOK6NQh— RTVE Catalunya (@RTVECatalunya) July 14, 2023