S’ha mort Muhammad Ali, llegenda de la boxa

  • Estava malalt de Parkinson des de feia anys i dijous havia ingressat en un hospital per una afecció respiratòria

VilaWeb
Redacció
04.06.2016 - 08:42
Actualització: 04.06.2016 - 09:53

El llegendari boxejador nord-americà Muhammad Alí, s’ha mort a l’edat de 74 anys. Cassyus Clay, que posteriorment es batejaria com a Muhammad Alí per la seva conversió a l’Islam, estava malalt de Parkinson des de feia anys i dijous havia ingressat en un hospital per una afecció respiratòria.

Va ser tres vegades campió del món dels pesos pesants i també campió olímpic de boxa a Roma l’any 1960. Després de proclamar-se campió del món l’any 1964 es va convertir a l’Islam i va agafar el nom de Muhammad Ali.

Després de ser empresonat per negar-se a anar a la guerra de Vietnam va renovar en dues ocasions el títol de campió del món i va acabar la seva carrera professional el 1981. Un any més tard se li va diagnosticar la malaltia de Parkinson com a resultat de la seva activitat pugilística.

L’última aparició pública de l’ex-boxejador va ser el mes d’abril en un sopar solidari per recaptar fons per a la lluita contra el Parkinson.

El seu activisme polític
Alí és considerat un dels boxejadors més grans de la història d’aquest esport, però també va destacar fora del quadrilàter pel seu activisme polític i social. Essent campió del món el 1967 va refusar servir l’exèrcit nord-americà durant la Guerra del Vietnam fent ús de l’objecció de consciència. ‘No tinc res contra el Vietcong’, va arribar a dir. Això li va suposar perdre el títol mundial guanyat el 1967, se li va retirar la llicència per a boxejar i va ser sentenciat a 5 anys de presó, com hem dit abans. Aquesta sentència fou revocada tres anys més tard, per decisió unànime del Tribunal Suprem.

La renúncia a combatre a l’exèrcit i la conversió a l’Islam el van convertir en una figura controvertida per una societat americana que no estava acostumada a aquests gests de desobediència. Dins de l’activisme polític, va lluitar a favor dels drets dels afroamericans i va fer campanya contra el racisme i la segregació racial en moltes ocasions.

En els Jocs Olímpics d’Atlanta del 1996 i afectat de Parkinson, Alí va fer l’últim relleu de la torxa olímpica i va ser l’encarregat d’encendre el peveter:

Vegeu el vídeo de l’històric combat que el va enfrontar contra George Foreman i que el va convertir en campió mundial. L’escenari del duel va ser Kinshasa (Zaire, actualment, República Democràtica del Congo).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor