S’ha mort Mario Soares, ex-president socialista de Portugal, a l’edat 92 anys

  • Fou el primer president escollit democràticament després de la Revolució dels Clavells

VilaWeb
Redacció
07.01.2017 - 17:11
Actualització: 07.01.2017 - 20:45

Mario Soares, el que va ser el primer cap de govern democràtic de Portugal després de la Revolució dels Clavells, ha mort als 92 anys a l’Hospital Creu Roja de Lisboa on estava ingressat des del mes de desembre.

Soares, autoproclamat “socialista, republicà i laic”, ha defensat aquestes idees des dels seus temps d’estudiant d’Història i Dret a la Universitat de Lletres de Lisboa en els que va iniciar la seva activitat política contra la dictadura de Salazar, que li va costar 13 detencions de la Policia política i una deportació a São Tomé en 1968 i després, en 1971, el seu exili a París, on va fundar en 1973 el Partit Socialista Portuguès.

Va tornar a Portugal després de la Revolució dels Clavells, el 25 d’abril de 1974, on va ser rebut com un heroi nacional per una multitud, i va ser ministre d’Exteriors en funcions, fent les negociacions de la independència de les colònies portugueses, però va dimitir poc temps després.

El 1976 es van organitzar les primeres eleccions completament democràtiques de Portugal, però el Partit Socialista de Soares va assolir una victòria simple i va necessitar la creació d’un govern de coalició amb el Partit Popular de Portugal, amb Soares com a primer Ministre de Portugal. Davant una situació econòmica desastrosa, el govern de Soares emprengué mesures polítiques d’austeritat, molt impopulars i que li van valer revoltes internes. El 1978, davant els embats polítics dels seus ex-companys comunistes, hagué de renunciar al seu càrrec.

Després d’una sèrie de governs conservadors, Soares va tornar a guanyar les eleccions el 1983, convertint-se de nou en primer Ministre. Durant aquest mandat va aconseguir l’entrada de Portugal a la Comunitat Econòmica Europea, el 1986.

Després del 9-N va publicar un article titulat ‘Catalunha’, en el qual plasmava la seva mirada sobre el procés català. Hi subratllava el maltractament rebut per part de l’estat espanyol, es desfeia en elogis d’Artur Mas i criticava el sistema polític espanyol, incapaç d’aconseguir un autèntic estat federal. ‘L’Espanya actual està en una situació difícil. Catalunya ha estat maltractada pel president del Govern, Mariano Rajoy, i ha agreujat les manifestacions que han fet els catalans, sempre pacífiques’. I afegia: ‘Diumenge passat dos milions i tres-cents mil catalans van participar en una consulta informal sobre el president català, Artur Mas, una figura respectada no només a Catalunya, sinó a la resta d’Espanya i fins i tot a Portugal, que sempre ha tingut un gran afecte i respecte per Catalunya.’

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha fet un piulet de condol per la mort de Soares, a qui ha definit com un ‘bon amic de Catalunya’:

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor