17.12.2015 - 02:44
Als 96 anys d’edat s’ha mort Licio Gelli, el polèmic i misteriós gran mestre de la lògia masònica P2, centre de tots els escàndols de la vida política italiana dels anys setanta
El nom de Licio Gelli va ser conegut pel gran públic el 1981, el 17 de març, quan els jutges d’instrucció de Milà Gherardo Colombo i Sergio Turone, que investigaven el segrest fals del banquer Michele Sindona, van entrar a la mansió i de la fàbrica de matalassos Giole Castiglion Fibocchi. Buscaven una llista de 500 empresaris que havien exportat fora de la capital amb l’ajuda de Sindona però es van trobar en en el seu lloc en una oficina de la fàbrica, en una maleta, una llista de membres de la lògia secreta Propaganda 2 liderada pel Gran Mestre Licio Gelli.
Una llista de 962 noms que incloïen tres ministres, així com els caps dels serveis d’intel·ligència, 208 oficials, 18 jutges superiors, 49 banquers, 120 empresaris (incloent el llavors director del Corriere della Sera Angelo Rizzoli), 44 diputats i 27 periodistes.
Dels documents trobats es va deduir que Gelli tenia vincles amb persones que es creien estar involucradres en els vint anys anteriors en les maniobres subversives de la dreta, inclosos atemptats i el suport a una xarxa secreta de l’OTAN per a desestabilitzar els partits d’esquerra. Un escàndol d’enormes proporcions que van portar el Parlament a aprovar una comissió especial d’investigació i l’acció legislativa contra les associacions secretes, d’altra prohibits per la Constitució.
Pocs dies després el primer ministre Arnaldo Forlani, Demòcrata cristià, va renunciar i el parlament va aprovar una llei per a la dissolució de la P2. El nou cap de govern, el republicà Giovanni Spadolini, va parlar de ‘desastre moral’ per les ‘greus alteracions i distorsions’ que la P2 feia en els mecanismes institucionals.
Gelli es va definir a ell mateix com a ‘feixista’ i va dir que seria feixista fins el dia de la seva morta.