S’ha mort l’artista conceptual Àngel Jové

  • Jové, que diumenge va sofrir un ictus, deixa un llegat polièdric

VilaWeb
Àngel Jové en una imatge de Santa&Cole, on va treballar de dissenyador industrial. (fotografia: Santa&Cole)

Redacció

19.10.2023 - 10:51
Actualització: 19.10.2023 - 11:23

S’ha mort Àngel Jové (1940, Lleida), un dels artistes conceptuals més importants de l’art català, arran d’un ictus que va sofrir diumenge. Ha acabat els seus dies a Girona, ciutat on vivia, però va néixer i créixer a Lleida, on el 1964 va formar el Grup Cogul amb altres artistes lleidatans que, com ell, volien reivindicar l’avantguarda i van explorar l’informalisme després de l’esclat de l’art pop.

Va treballar l’art des d’una multitud de vessants, des del disseny i la pintura fins al cinema. A mitjans dels anys seixanta va introduir a Catalunya l’art pobre, un moviment artístic plàstic caracteritzat per utilitzar materials habituals i quotidians com ara terra, vidres trencats, fusta o altres objectes considerats de poc valor. La seva obra explorava la construcció de volums amb materials com ara la cartolina, i durant aquella època va participar en molts dels esdeveniments d’art conceptual que es començaven a fer a Catalunya.

Després, als setanta, va experimentar amb la fotografia en una línia de treball metafísica, i més tard es va endinsar en la pintura, les instal·lacions i el disseny. Com a dissenyador, va encarregar-se de l’interiorisme de la sala Zeleste, a Barcelona, antecessora de l’actual Razsmatazz. També va tenir una carrera com a actor en films de Bigas Luna. Es va estrenar amb “Bilbao”, i va continuar amb “Flint”, “Caniche” i “Reborn”.

El 2016 es va generar una polèmica al seu voltant pel cartell de les festes de Sant Anastasi de Lleida, que li havien encarregat. Va lliurar un cartell amb una fotografia desenfocada on es veia la Seu Vella i el riu Segre; i amb unes lletres infantils que anunciaven la festa major. Malgrat la polèmica, no va aclarir el significat d’allò que volia transmetre. De fet, va viure gran part de la seva carrera sense cultivar una gran presència pública, però sense deixar de treballar.

Entre les darreres exposicions de Jové en destaca “Über alles”, una reflexió sobre la pèrdua de llibertat que es va veure al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera el 2021.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor