S’ha mort la divulgadora gastronòmica Eliane Thibault Comelade a 93 anys

  • Especialista en la cuina catalana, va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2009

VilaWeb

ACN

07.04.2021 - 10:19
Actualització: 07.04.2021 - 10:21

L’autora nord-catalana Eliane Thibault Comelade (Rigardà, Conflent, 1928) s’ha a 93 anys. Thibault es va dedicar a la recerca i la divulgació gastronòmica i es va especialitzar en la cuina catalana. Formada en higiene i ciències de l’alimentació, es va integrar al Cercle d’Investigació i Documentació Medieval de Catalunya (CIDOMCAT), i a finals dels 60 va publicar el seu primer llibre en català, “Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava” (Barcino, 1968), inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Mare del músic Pascal Comelade, Thibault també va organitzar els tallers de cuina de la Catalunya del Nord des del 1985. El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra.

Filla de mestres d’escola, Eliane Thibault Comelade va cursar estudis superiors en higiene i ciències de l’alimentació a París, on va sortir primera de la seva promoció. Els primers anys va publicar diversos manuals pedagògics d’un camp aleshores encara quasi verge. En tornar a Perpinyà va conèixer l’historiador Josep-Maria Batista i Roca, polític català exiliat al Rosselló que l’introduí a la cultura catalana.

Poc després publica el primer llibre en llengua catalana “Cuina Rossellonesa i de la Costa Brava”, el 1968, a l’editorial Barcino. Va ser l’inici d’un llarg treball de recerca i divulgació de la cuina tradicional. Especialista de la cuina catalana a l’edat mitjana, Thibault va engegar als anys 70 un enorme treball de recerca sobre el període medieval als arxius de Montpeller i de Barcelona. La seva gran obra, “La Cuisine Catalane”, en dos volums, es reedita regularment des del 1978. Amb la seva labor, l’autora va contribuir a la recuperació de la tradició culinària catalana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor