S’ha mort Josep Toro, referent en l’estudi i teràpia de l’anorèxia juvenil

  • Va ser fundador i director del servei de psiquiatria i psicologia infantil i juvenil de l’Hospital Clínic i professor a la Universitat de Barcelona

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart

16.12.2024 - 13:50
Actualització: 16.12.2024 - 17:39

Josep Toro Trallero, fundador i director durant anys del servei de psiquiatria i psicologia infantil i juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona, s’ha mort aquesta matinada a 88 anys. El doctor Toro ha estat una de les veus més autoritzades en el camp de l’estudi de l’anorèxia al nostre país, i va transmetre aquests coneixements a múltiples generacions de psicòlegs i psiquiatres com a professor a la Universitat de Barcelona, institució a la qual va continuar ensenyant fins pocs anys abans del seu traspàs.

Va ser un dels introductors a Catalunya de la psicologia conductista i experimental i la seva trajectòria li va valdre nombrosos reconeixements, com la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari de la Generalitat de Catalunya; la Insígnia d’Or de l’Hospital Clínic de Barcelona; el premi Jeroni de Moragas de la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto-Juvenil; i el premi Pàvlov de la Societat Catalana de Recerca i Teràpia de Conducta, entre més. També va ser nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, president d’honor de l’Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i de l’Adolescent, soci d’honor de la Societat Espanyola de Medicina de l’Adolescència i Membre d’Honor del Club de Pediatria Social.

Més enllà de la pràctica professional a l’Hospital Clínic de Barcelona i la docència, el 1964 va crear la Fundació Galton, que pocs anys més tard es va convertir en un gabinet de psicologia i psiquiatria dedicat originalment l’avaluació i tractament dels problemes de salut mental de nens, adolescents i joves, però que poc després es va ampliar per a atendre també pacients adults. A més de Galton, va impulsar l’Associació Catalana Contra la Bulímia (ACAB), de la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament (SCRITC), i de l’Associació Espanyola per a l’Estudi dels Trastorns de Conducta Alimentària (AEETCA).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor