S’ha mort Jean-Marie Le Pen, pare de la ultradreta francesa

  • Va perdre la segona volta de les presidencials franceses contra Chirac, però va aconseguir de normalitzar el discurs d’extrema dreta

VilaWeb
Fotografia: EFE/EPA/Yoan Valat

Redacció

07.01.2025 - 13:13
Actualització: 07.01.2025 - 15:04

Jean-Marie Le Pen, fundador del Front National francès –antecessor de l’actual Rassemblement National– i pare de la líder ultradretana Marine Le Pen, s’ha mort a 96 anys, segons que ha informat Libération. El seu màxim triomf polític fou arribar a la segona volta de les eleccions presidencials del 2002, que va perdre davant de Jaques Chirac, que es va beneficiar del cordó sanitari a l’extrema dreta que dels electors. Tot i així, aquell episodi va marcar un punt i a part en la normalització de les idees ultradretanes del seu partit, i va servir de trampolí perquè la seva filla Marine Le Pen li prengués el relleu, amb uns èxits electorals molt majors. Tot i això, el 2015, Jean-Marie Le Pen fou exclòs per la seva pròpia filla del partit que ell mateix havia fundat el 1972 perquè no seguia les consignes polítiques amb les quals volia conduir el partit.

Nascut el 1928 a La Trinité-sur-Mer (Morbihan), va perdre el pare durant la Segona Guerra Mundial. Després d’una joventut marcada per la disciplina jesuítica i un tarannà rebel, va debutar en la vida política com a diputat amb el moviment poujadista, de caràcter populista i reaccionari. Els seus primers anys a la política es van veure esquitxats per acusacions de tortures durant la guerra d’Algèria, unes acusacions que mai no va negar del tot i que van marcar la seva reputació.

El 1972, Le Pen va fundar el Front National (FN), partit que va dirigir durant quatre dècades i que es va convertir en la plataforma més visible de l’extrema dreta francesa. Amb un discurs que combinava el rebuig a la immigració, l’euroescepticisme i la nostàlgia d’una identitat nacional percebuda com a amenaçada, Le Pen va portar el FN de ser una formació marginal a obtenir resultats destacats, com el de les eleccions presidencials del 2002. Va sorprendre el país en derrotar el candidat socialista Lionel Jospin i va perdre contundentment en la segona volta davant Jacques Chirac. Aquell episodi va ser un punt d’inflexió en la normalització del seu discurs.

Figura polèmica per excel·lència, les seves declaracions l’han portat sovint als tribunals. Va ser condemnat per apologia del crim de guerra, negacionisme de l’Holocaust i incitació a l’odi racial, entre altres. Entre les seves afirmacions més controvertides hi ha la famosa descripció de les cambres de gas nazis com un “detall” de la història, una declaració que va ferir profundament les víctimes de l’Holocaust i va evidenciar la seva estratègia de provocació per mantenir-se al centre de l’atenció mediàtica.

Després de cedir el lideratge del FN a la seva filla, Marine Le Pen, el 2011, les relacions entre pare i filla es van deteriorar, fins al punt que Jean-Marie Le Pen va ser expulsat del partit el 2015 per les seves reiterades declaracions incendiàries. Malgrat tot, va continuar actuant com una figura influent a la perifèria del partit i del moviment d’extrema dreta a Europa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor