18.03.2024 - 17:43
|
Actualització: 18.03.2024 - 18:03
Julio, la girafa mascle del Bioparc de València, s’ha mort a divuit anys. Era d’una espècie greument amenaçada i inclosa en la Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). “Al Bioparc València quedarà sempre el record de Julio en els seus recorreguts per la zona que recrea la sabana”, un recinte multiespècie “on, amb permís del lleó que el llambregava des de la seua talaia, ell era el rei”, ha destacat el parc en un comunicat.
Julio era un mascle de la subespècie de girafa Baringo (Giraffa camelopardalis rothschildi) i un “portentós representant de l’animal terrestre més alt que existeix”. Era impactant contemplar “cara a cara” els seus prop de sis metres d’altura, segons que ha explicat Bioparc. “La marxa pausada, amb els diferents tipus d’antílops i aus als seus peus, els seus festeigs amb les femelles i la tendresa amb les seues cries, feia d’ell un animal molt singular i estimat per tot l’equip de cures de l’animal que, durant tots aquests anys, li ha aportat el màxim benestar”, ha afegit. Julio s’ha mort a una edat avançada, tenint en compte que l’esperança de vida d’una girafa se situa entre els vint anys i els vint-i-set, i les salvatges, entre deu i quinze.
Va arribar a Bioparc València el 2007 des d’Aalborg Zoo (Dinamarca) amb l’objectiu de formar un grup reproductor estable i emprendre un paper destacat al Programa Europeu d’Espècies en Perill (EEP) d’aquesta subespècie de girafa –inclosa a la Llista Roja de la UICN (Unió Internacional per a la conservació de la Naturalesa)– que es troba en greu amenaça d’extinció.
Les poblacions de girafes van disminuint. Fins i tot, algunes subespècies han perdut fins a un 95% dels seus individus aquestes darreres tres dècades. Gràcies a l’alerta llançada pel món conservacionista, amb actuacions in situ com les que fa la Fundació Bioparc, actualment hi ha 429 girafes Baringo en parcs europeus. En aquest sentit, l’herència que deixa Julio ha estat: set girafes de la seua progènie s’han integrat en uns altres grups de cria controlada en diferents parcs europeus. Una de les seues filles, Àfrica, nascuda el 2011, roman al Bioparc junt amb la femella Zora.