11.02.2024 - 19:21
|
Actualització: 11.02.2024 - 20:01
S’ha mort aquesta tarda Gabriel Ferraté, rector fundador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), a noranta-un anys a causa d’una aturada cardíaca. Demà es farà un minut de silenci a les 12.00 al Campus de la UOC del barri de Poblenou de Barcelona.
Ferraté va néixer a Reus el 3 de març de 1932. Era enginyer industrial, i va ser catedràtic d’automàtica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona d’ençà del 1968, i director del 1969 al 1972. També va ser rector de la Universitat Politècnica de Catalunya del 1972 al 1976. En va deixar el càrrec quan fou nomenat director general d’Universitats i Investigació i més tard director general de Política Científica. Tornà a ser elegit rector de la Universitat Politècnica de Catalunya del 1978 al 1994. El 1994 va crear la UOC per encàrrec de la Generalitat de Catalunya. Per diferenciar-se de les altres universitats, Ferraté va aplicar la seva pròpia pedagogia, i es va proposar “trencar les barreres de l’espai i del temps mitjançant les noves tecnologies”, tal com explicava sempre. Va ser-ne el rector fins el 2005.
Lamentem profundament el traspàs del Dr. Gabriel Ferraté, rector fundador de la #UOC.
El #Rector Ferraté ens ha llegat un model pedagògic propi que ha fet possible una formació sense distàncies compromesa amb el coneixement.
Fem arribar el nostre condol a la família i amics.… pic.twitter.com/5V5UiCF4ZI
— UOCuniversitat (@UOCuniversitat) February 11, 2024
Professionalment, es va centrar en la investigació en els camps de la informàtica, l’automàtica i la robòtica.
També va ser membre del Comitè Executiu de la International Federation of Automatic Control (IFAC), director de l’Institut de Cibernètica, vice-president del Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), president de l’Institut Cerdà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i del Centre de Lectura de Reus.
L’any 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi, mateix any que va deixar a la Biblioteca de la UPC gran part de la seva col·lecció de poesia catalana. L’any 2017, va rebre la Medalla d’Honor de la UOC.
De seguida molta gent ha donat mostres de condol per la mort de Ferraté, especialment en l’àmbit polític.
Ens ha deixat un savi, un visionari, un emprenedor. Un home brillant que, en conèixer-lo, impressionava per la frescor i llibertat del seu pensament. El meu condol a la seva família i als amics, i el meu profund agraïment pel mestratge i servei a Catalunya. https://t.co/ltnne60yOe
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) February 11, 2024
Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, 1932-Barcelona, 2024); vull subratllar la seva trajectòria acadèmica i el compromís amb el sistema català de Recerca i Universitats primer com a rector de la UPC i després com a rector fundador, inspirador i impulsor de la UOC. Un gran llegat.
— Joaquim Nadal (@quimnadal) February 11, 2024
El Dr. Ferraté va ser un visionari que va fer possible el llavors somni d’una universitat únicament virtual com la @UOCuniversitat. Quan arribaves a la feina ja hi era i en marxar, també. Treballador, innovador i proper, va ser el meu rector per espai de 10 anys i per sempre DEP. https://t.co/PAwScKYmhc
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) February 11, 2024
Amb el traspàs de Gabriel Ferraté marxa un dels responsables de fer avançar Catalunya en els àmbits de la universitat, la recerca i les noves tecnologies com a rector molts anys de @la_UPC i fundador i primer rector de la @UOCuniversitat.
El meu condol a família i amics.— Xavier Trias (@xaviertrias) February 11, 2024