19.07.2024 - 23:38
|
Actualització: 20.07.2024 - 19:15
El cuiner Fermí Puig s’ha mort aquesta nit a seixanta-cinc anys, segons que ha avançat El Nacional i ha pogut confirmar l’ACN. D’ençà del 2013 regentava el restaurant del mateix nom al carrer Balmes de Barcelona i a banda de cuiner també havia estat divulgador gastronòmic. Era autor d’uns quants llibres de cuina i col·laborador habitual del programa radiofònic El món a RAC1.
A final d’aquest mes el restaurant barceloní havia de tancar per jubilació. El soci de Puig, Alfred Romagosa, explicava aleshores que col·laborava amb ell d’ençà del 1999, primer al restaurant Drolma, de l’Hotel Majestic, on van estar fins el 2011, després al Petit Comitè, que més endavant regentarien Nandu Jubany i Carles Gaig, i ja d’ençà del 2013 al Fermí Puig, al número 175 del carrer de Balmes.
Puig era considerat un dels principals referents de la cuina tradicional catalana i Romagosa explicava el maig passat que després de guanyar una estrella Michelin al Drolma va decidir de sortir d’aquest “món mediàtic” perquè no volia ser a cap guia ni que ningú el jutgés.
El xef va començar a treballar a les cuines al restaurant de la cuinera Montse Guillén, al mateix barri on tenia l’últim establiment que va regentar, i s’havia format en restaurants de renom, com ara El Bulli, on va recomanar el cuiner Ferran Adrià, que acabaria essent l’ànima d’un dels espais gastronòmics més reputats del món.
A final de juny, l’Ajuntament de Granollers, vila on Puig va néixer el 1959, es va sumar a una petició signada per personalitats de la cultura i la política perquè la Generalitat concedís la Creu de Sant Jordi al cuiner després d’una trajectòria de 45 anys.
Mostres de condol
La mort de Puig ha causat sorpresa a moltes personalitats. “Ens ha deixat Fermí Puig, referent de la nostra gastronomia i una figura imprescindible per la cultura culinària. Gràcies per apostar per la cuina tradicional catalana i pel compromís amb el país”, expressa el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès. L’ex-president d’ERC, Oriol Junqueras, també ha fet un piulet de record. “Gràcies per la teva feina, per la teva passió i per la teva dedicació a l’hora de convertir la cuina catalana en un valor cabdal del nostre país”, ha dit.
Ens ha deixat Fermí Puig, referent de la nostra gastronomia i una figura imprescindible per la cultura culinària.
Gràcies per apostar per la cuina tradicional catalana i pel compromís amb el país.
El meu sentit condol a la família, companys i amics.https://t.co/fqRRaWZ85k
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) July 19, 2024
Gràcies per la teva feina, per la teva passió i per la teva dedicació a l’hora de convertir la cuina catalana en un valor cabdal del nostre país.
El meu sentit condol per a totes les persones properes a en Fermí Puig. https://t.co/z5XzJNkjyd
— Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) July 20, 2024
“Quant de talent i d’humanitat es perd amb la mort del gran Fermí Puig. Sempre venia a saludar i a fer-la petar quan eres al seu restaurant. Sempre fidel a allò que estimava: la cuina catalana, el Barça, el país”, expressa la presidenta de Junts, Laura Borràs. El secretari general de Junts, Jordi Turull, comenta: “Una persona amb una gran empatia, una envejable saviesa arrelada a la terra i una gran estima i compromís amb Catalunya.” “Gràcies de tot cor per tantes i tantes coses meravelloses, i pel teu compromís insubornable i incondicional a la causa de Catalunya”, diu el president Carles Puigdemont.
Quina notícia més trista. Quant de talent i d’humanitat es perd amb la mort del gran Fermí Puig. Sempre venia a saludar i a fer-la petar quan eres al seu restaurant. Sempre fidel a allò que estimava: la cuina catalana, el Barça, el país… Descansi en pau. https://t.co/EkIWKPuh6O
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) July 19, 2024
Quina tristor per aquesta gran pèrdua. En Fermí Puig és molt més que un gran referent de la cuina catalana.
Una persona amb una gran empatia, una envejable saviesa arrelada a la terra i una gran estima i compromís amb Catalunya.
El nostre condol a familiars i amics. DEP https://t.co/2J7BFow0Um
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) July 19, 2024
Adéu, estimat Fermí. Gràcies de tot cor per tantes i tantes coses meravelloses, i pel teu compromís insubornable i incondicional a la causa de Catalunya.
Quin greu. El trobarem molt a faltar.
Una abraçada i el meu condol a la família i amics. https://t.co/RDPUhdtYNw— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 19, 2024
“La mort del Fermí Puig és insuportable. Emblema cultural del país, savi, culer insubornable però sobretot una persona meravellosa. T’estimo, Fermí”, ha comentat el periodista de RAC1 Xavi Bundó. “Tantes i tantes nits d’entreteniment al Bulli, el Drolma i el Fermí Puig del carrer Balmes. Descansa en pau, Fermí. Visca el Barça”, expressa l’economista Xavier Sala i Martin.
La mort del Fermí Puig és insuportable. Emblema cultural del país, savi, culer insubornable però sobretot una persona meravellosa. T’estimo, Fermí.
— Xavi Bundó (@xbundo) July 19, 2024
En estat de xoc per la mort de l’amic Fermí Puig. Tantes i tantes nits d’entreteniment al Bulli, el Drolma i el Fermí Puig del carrer Balmes. Descansa en pau, Fermí. Visca el Barça.
— Xavier Sala-i-Martin (@XSalaimartin) July 19, 2024
L’editora d’Enciclopèdia, Ester Pujol, amb qui Puig va publicar uns quants llibres, també ha reaccionat a la pèrdua. I l’Acadèmia Catalana de Gastronomia recorda: “La Cuina Catalana va tenir amb Fermí Puig un fidel sentinella que va saber projectar els valors de tradició i cultura a través del temps. Va defensar la Cuina Catalana amb un gran compromís personal”.
Va ser un festival fer aquests llibres amb en Fermí Puig, xef de primera i gran lector. pic.twitter.com/iPjIdxAtD9
— Ester Pujol Arderiu (@EsterPA) July 19, 2024
Ver esta publicación en Instagram