Commoció per la mort de Fermí Puig, gran referent de la cuina tradicional catalana

  • A finals d'aquest mes havia tancat el restaurant barceloní que regentava

VilaWeb

Redacció / ACN

19.07.2024 - 23:38
Actualització: 20.07.2024 - 19:15

El cuiner Fermí Puig s’ha mort aquesta nit a seixanta-cinc anys, segons que ha avançat El Nacional i ha pogut confirmar l’ACN. D’ençà del 2013 regentava el restaurant del mateix nom al carrer Balmes de Barcelona i a banda de cuiner també havia estat divulgador gastronòmic. Era autor d’uns quants llibres de cuina i col·laborador habitual del programa radiofònic El món a RAC1.

A final d’aquest mes el restaurant barceloní havia de tancar per jubilació. El soci de Puig, Alfred Romagosa, explicava aleshores que col·laborava amb ell d’ençà del 1999, primer al restaurant Drolma, de l’Hotel Majestic, on van estar fins el 2011, després al Petit Comitè, que més endavant regentarien Nandu JubanyCarles Gaig, i ja d’ençà del 2013 al Fermí Puig, al número 175 del carrer de Balmes.

Puig era considerat un dels principals referents de la cuina tradicional catalana i Romagosa explicava el maig passat que després de guanyar una estrella Michelin al Drolma va decidir de sortir d’aquest “món mediàtic” perquè no volia ser a cap guia ni que ningú el jutgés.

El xef va començar a treballar a les cuines al restaurant de la cuinera Montse Guillén, al mateix barri on tenia l’últim establiment que va regentar, i s’havia format en restaurants de renom, com ara El Bulli, on va recomanar el cuiner Ferran Adrià, que acabaria essent l’ànima d’un dels espais gastronòmics més reputats del món.

A final de juny, l’Ajuntament de Granollers, vila on Puig va néixer el 1959, es va sumar a una petició signada per personalitats de la cultura i la política perquè la Generalitat concedís la Creu de Sant Jordi al cuiner després d’una trajectòria de 45 anys.

Mostres de condol

La mort de Puig ha causat sorpresa a moltes personalitats. “Ens ha deixat Fermí Puig, referent de la nostra gastronomia i una figura imprescindible per la cultura culinària. Gràcies per apostar per la cuina tradicional catalana i pel compromís amb el país”, expressa el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès. L’ex-president d’ERC, Oriol Junqueras, també ha fet un piulet de record. “Gràcies per la teva feina, per la teva passió i per la teva dedicació a l’hora de convertir la cuina catalana en un valor cabdal del nostre país”, ha dit.

“Quant de talent i d’humanitat es perd amb la mort del gran Fermí Puig. Sempre venia a saludar i a fer-la petar quan eres al seu restaurant. Sempre fidel a allò que estimava: la cuina catalana, el Barça, el país”, expressa la presidenta de Junts, Laura Borràs. El secretari general de Junts, Jordi Turull, comenta: “Una persona amb una gran empatia, una envejable saviesa arrelada a la terra i una gran estima i compromís amb Catalunya.” “Gràcies de tot cor per tantes i tantes coses meravelloses, i pel teu compromís insubornable i incondicional a la causa de Catalunya”, diu el president Carles Puigdemont.

“La mort del Fermí Puig és insuportable. Emblema cultural del país, savi, culer insubornable però sobretot una persona meravellosa. T’estimo, Fermí”, ha comentat el periodista de RAC1 Xavi Bundó. “Tantes i tantes nits d’entreteniment al Bulli, el Drolma i el Fermí Puig del carrer Balmes. Descansa en pau, Fermí. Visca el Barça”, expressa l’economista Xavier Sala i Martin.

L’editora d’Enciclopèdia, Ester Pujol, amb qui Puig va publicar uns quants llibres, també ha reaccionat a la pèrdua. I l’Acadèmia Catalana de Gastronomia recorda: “La Cuina Catalana va tenir amb Fermí Puig un fidel sentinella que va saber projectar els valors de tradició i cultura a través del temps. Va defensar la Cuina Catalana amb un gran compromís personal”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor