S’ha mort l’escriptor albanès Ismaïl Kadaré

  • Havia estat candidat al premi Nobel de literatura quinze vegades

VilaWeb
Redacció
01.07.2024 - 11:56
Actualització: 01.07.2024 - 13:13

S’ha mort l’escriptor albanès Ismaïl Kadaré d’un atac de cor a vuitanta-vuit anys a Tirana, segons que ha anunciat el seu editor a France Press. L’autor, traduït a gairebé cinquanta llengües, entre les quals, el català, havia estat candidat al premi Nobel de literatura quinze vegades i havia rebut guardons com ara el Man Booker, el premi Princesa d’Astúries i el Neustadt International Prize for Literature. També va ser doctor honoris causa per la South East European University (República de Macedònia).

Kadaré va néixer en Gjirokastër el 1936. Sent un nen, va viure la Segona Guerra Mundial, l’ocupació del seu país per la Itàlia feixista, l’Alemanya nazi i la Unió Soviètica, fins a la instauració de la dictadura comunista d’Enver Hoxha a Albània en 1944.

La seva producció, amb narrativa, poesia i assaig, arriba a trenta títols. De fet, és considerat un dels millors escriptors europeus i un clàssic de la literatura del segle XX. En les seves obres, l’escriptor havia explorat la història d’Albània per parlar dels mecanismes del totalitarisme. Gran part de la seva obra va ser escrita i publicada sota el règim comunista d’Hoxha.

L’escriptor va estudiar a Moscou, d’on va haver de tornar el 1961 quan es van trencar les relacions entre l’antiga Unió Soviètica i Albània. D’ençà del 1963, quan va publicar El general de l’exèrcit mort, ha esdevingut el novel·lista més important de la literatura albanesa. Al principi dels anys noranta, quan la situació política albanesa es va degradar abans no caigués el règim, es va instal·lar a París fins el 1999. Després va tornar a Albània per comprometre’s en la causa dels albanesos de Kossove.

Dels seus títols traduïts al català destaquen, per exemple, La fortalesa, Crònica de la ciutat de pedra, Novembre d’una capital, El gran hivern, L’abril trencat, El pont amb tres arcs i El palau dels somnis. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb