S’ha mort el promotor cultural d’Elx Agustí Agulló

  • Era membre d’Acció Cultural del País Valencià i va ser l’ànima de la creació del Casal Jaume I d’Elx i d’altres al llarg del país

VilaWeb
Agustí Agulló (fotografia ACPV / Casal Jaume I Elx)

Redacció

22.02.2021 - 11:26
Actualització: 22.02.2021 - 13:29

El promotor cultural  Agustí Agulló s’ha mort a  63 anys. Agulló va ser un dels creadors, l’any 1998, del Casall Jaume I d’Acció Cultural a Elx. Actualment n’era el coodinador. Va empényer  i impulsar també l’obertura de més casals arreu del país, com ara els de Fraga, Perpinyà, Benissa o Beniarbeig.

Una vida de compromís

Al llarg de la seua vida, Agustí Agulló va ser un activista molt compromès en la defensa de la llengua i la cultura del país. L’any 2008 va rebrer un dels Premis d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla i  l’any passat, el premi  a la trajectòria  de l’associació El Tempir.

En l’acte de lliurament del guardó se li va reconèixer la tasca d’activista lingüístic i dinamitzador cultural, el seu compromís en la defensa i la promoció social de la llengua des de la seua joventut.

A banda de treballar per la preservació de la llengua i la cultura en un context gens fàcil com és el que hi ha, encara ara al sud del país, també es va dedicar a traure de l’oblit personatges il·licitans il·lustres.

En una entrevista publicada a la revista El Temps, Agustí Agulló explicava els seus orígens. Del Baix Segura, sa mare, i per tant, castellanoparlant, i del barri del Raval d’Elx, son pare, catalanoparlant. Deia que la primera persona a qui li devia l’amor per la llengua era l’advocat i escriptor Antoni Bru Gómez, a qui va conèixer als disset o divuit anys. Xarraren d’història. Agustí li parlava en castellà i Bru li va preguntar per què i li va parlar d’amor a la llengua. A partir d’ací, va canviar la seua perspectiva.

Reconeixements a la xarxa

Instants després de fer-se públic el traspàs d’Agulló, la xarxa s’ha omplert de mostres de suport i d’agraïment per la tasca feta durant tots aquests anys. Organitzacions cíviques i gent de la cultural li han volgut retre homenatge.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor