S’ha mort el poeta Ramon Guillem

  • El poeta, dietarista, assagista i bibliotecari de Catarroja va rebre el mes de juny l'homenatge de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

VilaWeb
Ramon Guillem durant un recital a l'Octubre CCC (Fotografia: Prats i Camps)
Esperança Camps Barber
20.09.2024 - 18:43
Actualització: 20.09.2024 - 20:29

El poeta Ramon Guillem (Catarroja, Horta Sud, 1959) s’ha mort avui a seixanta-cinc anys. Guillem ha viscut la vida, literalment, entre llibres. Tant per la seua professió de bibliotecari al seu poble com per la intensa vida com a lletraferit. Guillem ha estat un poeta prolífic, però també ha conreat el dietarisme, la crítica literària i la novel·la. Ha estat un poeta molt culte i un lector voraç. A més, també ha estat dinamitzador cultural i activista, i va ser vice-president del País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana entre els anys 2005 i 2013.

Precisament, al juny, l’AELC li va retre un homenatge durant el lliurament dels premis de la Crítica. “Les seues paraules sonaven a comiat, però vam voler creure que era una visió subjectiva”, ha dit a VilaWeb Jaume Pérez Montaner, també poeta i gran amic seu. De la seua obra literària, Montaner n’ha destacat la recerca constant de la renovació. “Era molt bo i sempre buscava anar més enllà, i això era molt positiu”, ha dit, encara commogut per la pèrdua.

La set intacta, Abisme i ocell, Fugaç o Celebració de la mirada són alguns dels seus poemaris més reeixits. La cambra insomne és un dietari on escriu la vida interior d’un escriptor que viu gràcies a la literatura.

Al llarg de la seua carrera ha rebut diversos premis tant honorífics com a obra inèdita: l’Alfons el Magnànim de poesia, el 2019; el Ciutat de València de poesia Maria Beneyto, el 2017; el premi de poesia Maria Mercè Marçal, el 2014; el Vicent Andrés Estellés de poesia de Burjassot, el 2011; el Vicent Andrés Estellés de poesia dins els Premis Octubre del 2004, entre molts més. L’AELC també el va distingir en diverses ocasions amb el premi de la Crítica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor