02.01.2022 - 11:09
|
Actualització: 02.01.2022 - 12:24
El pedagog i escriptor de Badalona Joan Soler i Amigó ha mort aquest diumenge a vuitanta anys, segons ha informat l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), de la qual n’era soci d’honor.
Nascut el 10 de juny de 1941, nét de l’arquitecte modernista Joan Amigó, Joan Soler es va interessar al llarg de la seva vida per la cultura popular, especialment per la cultura popular i la història local de Catalunya, la qual cosa li va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura, en l’apartat de cultura popular el 2006.
Posseïdor de la Creu de Sant Jordi des del 2018, havia treballat com a tècnic d’educació dels ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Badalona.
Va començar a estudiar arquitectura, però a divuit anys va deixar la carrera i va estar set anys al Seminari, tot i que no va arribar a ser sacerdot, decantant-se per la pedagogia i exercint de mestre durant una època.
També era conegut per ser autor de diferents lletres de cançons, que han interpretat autors com Jaume Arnella o Xesco Boix, en el moment d’eclosió de la Nova Cançó.
Amb el poeta Joan Argenté va escriure Companys de viatge, un llibre amb diferents cançons del belga Jacques Brel traduïdes al català, una de les quals, L’amor que vindrà, han interpretat Joan Manuel Serrat, que la va incloure en el seu treball D’un temps, d’un país, o Guillermina Motta.
Va ser autor de llibres de poesia com Miralls de l’Alba, amb el qual va guanyar el premi Recull el 1984, i en el camp de la ficció va escriure Bandoler, bandoler, bandoler, per a públic infantil i juvenil, i la novel·la Rebels a Tramuntana, de 2002, premi Leandre Colomer.