30.08.2015 - 13:23
|
Actualització: 30.08.2015 - 20:57
El neuròleg i escriptor anglès Oliver Sacks s’ha mort avui a Nova York a vuitanta-dos anys. Sacks, nascut el 1933 a Londres i professor de neurologia de la Universitat de Medicina de Nova York, va anunciar fa mig any que tenia un càncer terminal. Ho va fer amb una carta al New York Times, el diari en què escrivia regularment i on va tornar a publicar un article al començament d’agost, ‘La meva taula periòdica‘: hi reflexionava sobre els últims dies de vida a través de la relació amb la física i en valorava els detalls i el coneixement.
Sacks es va fer molt conegut per haver escrit importants llibres sobre els seus pacients, seguint la tradició del segle XIX de les ‘anècdotes clíniques’ (històries de casos clínics explicades amb un estil literari informal).
Va signar una dotzena de llibres. Al més conegut, ‘Despertar’ (1973), relatava les experiències amb l’ús d’una substància natural acabada de descobrir, L-dopa, a pacients afectats per l’epidèmia d’encefalitis letàrgica esdevinguda la dècada del 1920. També va ser el tema del primer film fet per a la sèrie documental Discovery de la BBC.
En uns altres llibres descrivia casos de la síndrome de Tourette i els efectes de la malaltia de Parkinson. El relat de ‘L’home que va confondre la dona amb un barret’ (1985) versava sobre un músic que tenia una agnòsia visual.
Informació relacionada:
Una conferència ‘al·lucinant’ d’Oliver Sacks (20-2-2015)
La taula periòdica d’Oliver Sacks, reflexions els últims dies de vida (5-8-2015)