S’ha mort Bernard Bigot, gran impulsor de la fusió nuclear

  • Era el director general del Reactor Termonuclear Experimental Internacional (ITER)

VilaWeb

Redacció

16.05.2022 - 01:22
Actualització: 16.05.2022 - 07:37

Bernard Bigot, científic francès que va liderar un gran esforç internacional per demostrar que la fusió nuclear pot ser una font d’energia viable, s’ha mort aquest cap de setmana. Tenia 72 anys.

Bigot era el Director general del Reactor Termonuclear Experimental Internacional, o ITER des del març del 2015 i havia d’acabar el seu mandat al 2025. El seu adjunt, Eisuke Tada, assumirà la direcció del projecte ITER durant la cerca del successor de Bigot.

A diferència dels reactors de fissió existents, que produeixen residus radioactius i de vegades fusions catastròfiques, els defensors de la fusió nuclear afirmen que aquesta ofereix un subministrament d’energia net i pràcticament il·limitat si els científics i enginyers aconsegueixen aprofitar-ho.

Els membres del projecte ITER -Xina, la Unió Europea, Índia, Japó, Corea del Sud, Rússia i els Estats Units- estan construint un dispositiu  a la població occitana de Sant Pau de Durènça. Es tracta del projecte científic més gran del món. L’objectiu és atrapar l’hidrogen escalfat a 150 milions de graus Celsius (270 milions de Fahrenheit) durant prou temps perquè els àtoms es fusionin. El procés dóna lloc a l’alliberament de grans quantitats de calor. Encara que l’ITER no generarà electricitat, els científics esperen que demostri que un reactor de fusió pot produir més energia de la que consumeix.

L’ITER s’ha completat ja en més d’un 75% i els científics pretenen posar en marxa el reactor a principis del 2026.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor