09.10.2022 - 16:58
Bruno Latour, el filòsof, antropòleg i sociòleg conegut per les seves investigacions en l’àmbit de la filosofia de la ciència, s’ha mort avui a setanta-cinc anys a causa d’un càncer de pàncrees.
Guardonat l’any 2013 amb el premi Holberg, conegut informalment com el “Nobel de les humanitats”, Latour és considerat un dels pensadors cabdals de la França contemporània.
Tot i que l’obra de Latour abraça diversos àmbits del coneixement, el pensador destacà sobretot per les seves investigacions en el camp de la filosofia de la ciència i la tecnologia. A la dècada dels noranta, el pensador s’erigí en una de les principals veus del constructivisme social en el debat acadèmic entre el bàndol constructivista, que negava que els fets científics fossin objectius i asseguraven que eren construccions dels experts, i els realistes, que afirmaven que els fets científics són completament objectius.
Latour es doctorà en filosofia l’any 1947 per la Universitat de Tours, però al llarg dels anys següents es decantà per l’antropologia i es traslladà primer a Costa d’Ivori i després a Califòrnia per a dur a terme les seves investigacions. Als anys vuitanta, Latour gravità cap a l’estudi de la ciència i la tecnologia i publicà diversos llibres, com ara Nous n’avons jamais été modernes (“Mai vam ser moderns”), on defensava els postulats de l’escola constructivista.
El pensador, que fou professor en universitats com ara Sciences Po (París) o bé la London School of Economics (Londres), s’interessà durant els darrers anys de la seva vida per la qüestió del canvi climàtic, tot publicant assajos de gran influència com ara Face à Gaia: Huit conférences sur le nouveau régime climatique (“Mirant a Gaia: Vuit conferències sobre el nou règim climàtic”), l’any 2015, o bé Où atterrir? Comment s’orienter en politique (“On aterrar? Com orientar-se en política”) l’any 2017.
En un piulet publicat aquest migdia, el president francès, Emmanuel Macron, ha expressat el seu condol per la mort de Latour, a qui ha reconegut com “un esperit humanista i plural.” I ha afegit: “Les seves reflexions, els seus escrits, continuaran inspirant-nos a l’hora de bastir nous vincles amb el món.”
Penseur de l'écologie, de la modernité ou de la religion, Bruno Latour était un esprit humaniste et pluriel, reconnu dans le monde entier avant de l’être en France. Sa réflexion, ses écrits, continueront de nous inspirer de nouveaux rapports au monde. Reconnaissance de la Nation.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 9, 2022