S’ha mort el filòsof, antropòleg i sociòleg francès Bruno Latour

  • Latour, conegut per les seves investigacions en la filosofia de la ciència, és considerat un dels pensadors clau de la França contemporània

VilaWeb

Redacció

09.10.2022 - 16:58

Bruno Latour, el filòsof, antropòleg i sociòleg conegut per les seves investigacions en l’àmbit de la filosofia de la ciència, s’ha mort avui a setanta-cinc anys a causa d’un càncer de pàncrees.

Guardonat l’any 2013 amb el premi Holberg, conegut informalment com el “Nobel de les humanitats”, Latour és considerat un dels pensadors cabdals de la França contemporània.

Tot i que l’obra de Latour abraça diversos àmbits del coneixement, el pensador destacà sobretot per les seves investigacions en el camp de la filosofia de la ciència i la tecnologia. A la dècada dels noranta, el pensador s’erigí en una de les principals veus del constructivisme social en el debat acadèmic entre el bàndol constructivista, que negava que els fets científics fossin objectius i asseguraven que eren construccions dels experts, i els realistes, que afirmaven que els fets científics són completament objectius.

Latour es doctorà en filosofia l’any 1947 per la Universitat de Tours, però al llarg dels anys següents es decantà per l’antropologia i es traslladà primer a Costa d’Ivori i després a Califòrnia per a dur a terme les seves investigacions. Als anys vuitanta, Latour gravità cap a l’estudi de la ciència i la tecnologia i publicà diversos llibres, com ara Nous n’avons jamais été modernes (“Mai vam ser moderns”), on defensava els postulats de l’escola constructivista.

El pensador, que fou professor en universitats com ara Sciences Po (París) o bé la London School of Economics (Londres), s’interessà durant els darrers anys de la seva vida per la qüestió del canvi climàtic, tot publicant assajos de gran influència com ara Face à Gaia: Huit conférences sur le nouveau régime climatique (“Mirant a Gaia: Vuit conferències sobre el nou règim climàtic”), l’any 2015, o bé Où atterrir? Comment s’orienter en politique (“On aterrar? Com orientar-se en política”) l’any 2017.

En un piulet publicat aquest migdia, el president francès, Emmanuel Macron, ha expressat el seu condol per la mort de Latour, a qui ha reconegut com “un esperit humanista i plural.” I ha afegit: “Les seves reflexions, els seus escrits, continuaran inspirant-nos a l’hora de bastir nous vincles amb el món.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor