S’ha mort el filòleg Jaume Medina i Casanovas

  • Medina va dedicar gran part de la seva vida a l'estudi de la llengua i la literatura llatines

VilaWeb
Fotografia: Departament de Ciències de l'Antiguitat de la UAB

Redacció

12.03.2023 - 10:54
Actualització: 12.03.2023 - 11:00

S’ha mort el filòleg, escriptor i traductor Jaume Medina i Casanovas, a setanta-tres anys, segons que ha pogut confirmar VilaWeb. Era doctor en filologia clàssica i va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins a la jubilació. Va dedicar gran part de la seva vida a l’estudi de la llengua i la literatura llatines. Va publicar més de tres-cents estudis sobre aquesta temàtica i va participar en uns quants projectes de recerca. En va dirigir un de dedicat a l’edició d’obres llatines de Ramon Llull.

També va destacar com a estudiós de la vida de Carles Riba i va coordinar el Simposi Carles Riba del 1984. Així mateix, va estudiar autors com ara Jaume Balmes, Jacint Verdaguer, Josep Torras i Bages, Àngel Guimerà, Josep Carner, Miquel Martí i Pol, Joan Triadú, Albert Manent i més autors del segle XX.

Va traduir obres d’autors llatins, com ara Catul, Virgili, Horaci, Ovidi i Suetoni, a més d’obres en llatí de Ramon Llull, sant Agustí, l’Abat Oliba. Anselm de Canterbury, Erasme de Rotterdam, etc.

El 2014 va publicar El parlar d’una família vigatana, dos volums dedicats a explicar amb tots els detalls la llengua de la seva família. Així mateix, va impartir nombroses conferències sobre literatura clàssica i literatura catalana. Va ser fundador de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics (1979) i membre del consell de direcció de la Fundació Bernat Metge (1993).

També va escriure articles a diaris com ara Avui, Catalunya Cristiana, el 9 Nou, el diari digital Núvol, La Vanguardia i El País.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor