S’ha mort el dramaturg italià Dario Fo, premi Nobel de Literatura

  • Conegut pel seu compromís polític i la seva crítica del poder, el 2014 va signar el manifest 'Deixeu votar els catalans'

VilaWeb

Redacció

13.10.2016 - 09:32
Actualització: 13.10.2016 - 10:05

El dramaturg italià Dario Fo, guardonat amb el premi Nobel de Literatura  del 1997, s’ha mort a l’edat de noranta anys, segons que informa la premsa italiana. Fo s’ha mort després d’haver passat setmanes ingressat a l’hospital Sacco de Milà per problemes pulmonars. El conegut com a ‘summe dramaturg’ era famós a tot el món pels seus textos teatrals de sàtira política i social i pel seu compromís amb l’esquerra juntament a la seva dona Franca Rame. Fo considerava necessari de fer política en el teatre, perquè  per a ell tot el gran teatre conté sempre un discurs polític i social, és compromès. La seva obra més representada és ‘Mort accidental d’un anarquista’, i també és representativa d’aquest compromís ‘Pum, Pum! Qui és? La policia!’.

Fill d’un cap d’estació, Dario Fo va estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de Milà i, després, va començar a treballar en la RAI com a actor i com a autor de text satírics. El 1968, al costat de Franca Rame, Massimo de Vita, Vittorio Franceschi i Nanni Ricordi va fundar el grup teatral Nuova Scena, que tenia com a objectiu tornar als orígens populars del teatre i als seus valors socials.

Defensa del dret d’autodeterminació de Catalunya
El novembre del 2014 va signar el manifest ‘Deixeu votar els catalans’, juntament amb unes altres personalitats internacionals, els dies previs al 9-N, entre les quals Desmond Tutu, Adolfo Pérez Esquivel, Ken Loach, Noam Chomsky i Colm Tóibín. El manifest que va subscriure Fo deia:

‘Una gran majoria de catalans han expressat repetidament i de diverses maneres el desig d’exercir el dret democràtic a votar sobre el seu futur polític.

Aquesta exigència ferma de votar es el resultat d’una llarga sèrie de desavinences entre els governs de Catalunya i d’Espanya sobre el grau d’autonomia cultural, política i financera de què haurien de gaudir els catalans, malgrat els diversos intents que hi ha hagut d’arribar a una solució acceptable.

Tal i com mostren els precedents quebequès i escocès, la millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia. Evitar que els catalans votin sembla contradir els principis que inspiren les societat democràtiques.

Així doncs, fem una crida al govern espanyol i a les seves institucions, així com als seus homònims catalans, a treballar conjuntament perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar sobre el seu futur polític i que es negociï de bona fe en base al resultat’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor