28.07.2022 - 09:08
|
Actualització: 28.07.2022 - 11:37
El científic britànic James Lovelock, conegut per ser l’autor de les primerenques advertències sobre la crisi climàtica i per la seva “hipòtesi Gaia”, que presenta la Terra com un ésser viu capaç d’autoregular-se, ha mort a l’edat de 103 anys, segons ha informat la seva família. dimecres 27 de juliol.
“Pel món, era conegut com un pioner, un profeta del clima i l’inventor de la teoria de Gaia”, ha dit la seva família, tot remarcant que la seva salut s’havia deteriorat després d’una caiguda recent.
Lovelock, que s’havia presentat al llarg de la seva carrera com a “científic independent”, va ser un dels primers a avisar de la crisi climàtica. “Ja és tard, massa tard per salvar el planeta tal com el coneixem”, va declarar el 2009, uns mesos abans de la conferència sobre el clima de Copenhaguen (COP15), que va acabar en un fracàs estrepitós. “Prepareu-vos per a enormes pèrdues humanes”, va dir, una posició que llavors era molt minoritària entre el món científic.
Lovelock, nascut el 1919, va créixer al sud de Londres en el període d’entreguerres i va treballar durant vint anys per a l’Institut Britànic de Recerca Mèdica. Contractat per la NASA a principis dels anys 60, es va traslladar a Califòrnia per treballar en la possibilitat de vida a Mart. És conegut per haver formulat el 1970 la “hipòtesi Gaia”, que presenta la Terra com un ésser viu capaç d’autoregular-se.
Mentre treballava en el Programa Viking de la NASA es va interessar per la composició de l’atmosfera de Mart i va raonar que el contrast entre l’equilibri estàtic de l’atmosfera de Mart (molt de diòxid de carboni i molt poc oxigen, metà i hidrogen) i la barreja dinàmica de l’atmosfera de la Terra devia ser un clar indici del perquè de l’absència de vida a Mart.