S’ha mort a setanta-tres anys el novel·lista britànic Martin Amis

  • Amis s'ha mort a causa d'un càncer d'esòfag, segons que ha confirmat la seva dona

VilaWeb

Redacció

20.05.2023 - 21:07
Actualització: 20.05.2023 - 22:37

El novel·lista britànic Martin Amis s’ha mort a setanta-tres anys a causa d’un càncer d’esòfag, segons que ha confirmat la seva dona, Isabel Fonseca. Amis, fill del també novel·lista Kingsley Amis, fou autor de quinze llibres, entre els quals destaquen títols com ara Diners, Experiència, Des de dins i La viuda prenyada.

Considerat un dels escriptors més influents de la literatura britànica d’aquestes darreres dècades, Amis va guanyar notorietat als anys setanta i vuitanta del segle passat com a part d’una generació d’autors que també va incloure Julian Barnes, Ian McEwan i Christopher Hitchens.

En 1984 va publicar Diners, considerada una de les cent millors novel·les en anglès pel crític de The Guardian Robert McCrum, qui va destacar que l’obra “defineix una època i continua essent una de les novel·les dominants dels vuitanta”.

Amis va néixer en 1949 a Oxford i es va formar al Regne Unit, l’estat espanyol i els Estats Units, encara que va cursar estudis universitaris a la Universitat d’Exeter, on es va graduar en Filologia Anglesa. Tot i que el seu pare era un reputat novel·lista, l’autor sempre va atribuir el seu interès en la literatura a la seva madrastra, la novel·lista Elizabeth Jane Howard.

La seva primera novel·la El llibre de la Rachel, es va publicar el 1973, quan treballava com a ajudant d’edició pel suplement literari de The Times. L’obra va guanyar l’any següent el premi Somerset Maugham. Destaquen també les seves memòries, Experiència, publicades el 2000 o bé Koba el temible, un assaig sobre el terror estalinista a l’URSS.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor