Morella celebra la festa gran amb el Sexenni

  • El Sexenni s’organitza cada sis anys d'ençà del segle XVII

VilaWeb
16.08.2024 - 21:40

Avui comença el 55è Sexenni de Morella, la festa gran de la capital dels Ports, que se celebra cada sis anys d’ençà del 1673 en honor a la Mare de Déu de Vallivana. Del 17 al 27 d’agost hi haurà tota una programació festiva, amb el protagonisme especial d’unes danses úniques i uns quadres bíblics particulars que recorren els carrers de Morella, engalanats pels veïns per a l’ocasió.

L’any passat, es va celebrar l’Anunci, que té lloc un any abans, i dóna el tret de sortida al període sexennal llançant cinquanta tones de confeti. Tant l’Anunci com el Sexenni són declarats Manifestacions Representatives del Patrimoni Cultural Immaterial, Festes d’Interès Turístic Nacional i Béns d’Interès Cultural Immaterial.

La història del Sexenni de Morella es remunta al segle XVII. L’any 1672, el poble es va deslliurar de sofrir una terrible plaga de pesta. En senyal d’agraïment, el 1973, les autoritats de la Vila van jurar un vot a la Mare de Déu de Vallivana, amb el compromís de celebrar un novenari solemne cada sis anys en el seu honor. El jurament s’ha complert d’aleshores ençà, només interromput en períodes de guerra.

Durant l’any previ, el poble es dedica als preparatius i elabora els guarniments per a decorar els carrers. Els veïns de Morella creen tapissos i decoracions amb un finíssim paper arrissat. Aquest treball d’artesania popular amb grans dissenys ornamentals es troba en el recorregut de les processons sexennals, i fan dels carrers del poble un museu a l’aire lliure.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La programació

L’arribada de la Verge de Vallivana és l’eix de les festes del Sexenni. La Rogativa parteix de Morella fins a l’ermitori de Vallivana per traslladar la Mare de Déu des del seu santuari fins al municipi, cap a les 18.00. Centenars de romeus acompanyen la imatge de la patrona en el seu retorn a Morella, en un acte solemne i emotiu, a les 19.00.

En aquest moment, comença el novenari, nou dies de festa major organitzats i patrocinats pels gremis dels sectors socials i econòmics, com ara el de la Gent Gran, el de Llauradors i Ramaders, el de Professionals, el d’Indústria i Transport, el de Comerç i Turisme, el d’Arts i Oficis, i el de la Joventut. També hi participen les colònies Morellano-Catalana i la de Morellans pel Món. A més, el primer dia va a càrrec de l’ajuntament i del clergat.

Cada dia desfila un retaule, una processó en què cada gremi aporta la seua dansa, música i altres elements, com ara el Carro Triomfant, guarnit per llenços del pintor Cruella del segle XIX. A sobre, hi porta nens vestits d’àngel, que representen les Virtuts Teologals, els atributs reials de Morella. També es conserva el Quadre de les Heroïnes Bíbliques, presidit per la reina Esther. Aquest grup destaca pels seus vestits espectaculars amb brodats de pedreria.

D’una altra banda, en són protagonistes les danses, que són úniques. També hi desfilen cada dia i tenen un origen molt antic. La dansa de la ciutat és la dels Torneros, integrada per joves amb una indumentària particular que ballen uns passos molt difícils i originals. És una de les danses més antigues del País Valencià. També hi ha les danses de Teixidors, Arts i Oficis, Llauradors i Llauradores, i les Gitanetes. En tots els casos destaquen les indumentàries de colors, i la música de la dolçaina i el tambor que els acompanyen. A més a més, s’instal·len dos convents de paper arrissat, on nens vestits de capellans i nenes de monges canten cançons al pas de les processons.

Entre la programació també hi ha més activitats lúdiques i festives, com ara concerts, castells, revetlles i discomòbils. Entre els concerts, hi ha el del grup Pep de la Tona, aquesta nit a les 0.00, i l’actuació de Pep Gimeno, Botifarra, el dia 18 a les 18.00.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor