Així us beneficia mantenir relacions sexuals amb freqüència

  • Hi ha moltes proves científiques sobre els beneficis físics i psicològics del sexe

VilaWeb

Joaquín Mateu Mollá

31.03.2024 - 21:40
Actualització: 01.04.2024 - 09:29

El sexe és una experiència plaent, tant si el vivim tots sols com si el compartim amb una altra persona –especialment si ens atrau profundament o si hi mantenim un vincle molt estret. També es pot convertir en una eina de comunicació extraordinària, mitjançant la qual podem transmetre sentiments complexos i refermar les nostres relacions.

Atès que el sexe és una dimensió fonamental de les nostres vides, s’ha escrit molt sobre com i quan és més adient de dedicar-li temps. Això no obstant, la veritat és que no hi ha respostes universals per a aquesta pregunta: depèn gairebé sempre de cada individu, de la parella i del context específic. L’única certesa és que el sexe sempre requereix consens entre les parts, que han de sentir-se còmodes i satisfetes en tot moment.

En canvi, sí que hi ha moltes proves sobre els beneficis físics i psicològics del sexe. Bo i respectant que cada persona és única en les seves necessitats i valors, tot seguit us expliquem què poden aportar-vos les relacions sexuals, sempre que en tingueu amb una freqüència que considereu desitjable.

Milloren l’estat d’ànim

Durant les relacions sexuals, el cervell produeix endorfines; unes substàncies que causen excitació, satisfacció i benestar. Les endorfines també són implicades en l’eufòria i en la calma que precedeix –i succeeix– l’orgasme. Així doncs, tenen un paper clau en les recompenses emocionals i fisiològiques que el nostre cos experimenta quan sent diferents menes de plaer.

Per més bé que ens facin sentir, no pot dir-se que les relacions sexuals serveixin de tractament antidepressiu. És cert que ens proporcionen moments positius que potencien emocions agradables, però els trastorns anímics requereixen enfocaments terapèutics molt més complexos i sovint multidisciplinaris.

Finalment, hem de tenir en compte que les relacions sexuals faciliten la conciliació del son, cosa que té efectes positius en l’insomni, que, tot sovint, acompanya els problemes de salut mental.

Alleugereixen l’estrès

L’experiència subjectiva d’estrès desadaptatiu sol aparèixer quan ens sentim desbordats per les exigències del nostre entorn. Com a tal, l’estrès pertorba tant l’estat d’ànim com el desig sexual. Quan ens veiem obligats a conviure durant molt de temps amb situacions que ens aclaparen, la freqüència amb què desitgem mantenir relacions sexuals davalla, cosa que pot fer que sentim menys satisfacció amb la nostra parella.

Això pot ser pels nivells excessius de cortisol, una hormona necessària per a afrontar les demandes del nostre entorn, però que pot ser perjudicial en concentracions elevades durant períodes llargs. En aquest sentit, les relacions sexuals poden ajudar-nos a reduir l’estrès associat a la sobrecàrrega quotidiana, encara que –paradoxalment– l’estrès contribueixi a reduir el desig.

Una dada curiosa sobre aquesta qüestió és que les parelles més satisfetes tendeixen a tenir relacions sexuals en les hores o dies posteriors a una jornada de molt estrès. Aquestes parelles són, també, les que es beneficien en grau més alt dels efectes positius del sexe.

Potencien el sistema immunitari

Tenir relacions sexuals habitualment potència les nostres defenses fisiològiques contra els virus, els bacteris i altres patògens. Fins i tot hi ha estudis que suggereixen que mantenir relacions sexuals tres vegades el mes pot protegir-nos del coronavirus. Això, naturalment, s’estén a unes altres patologies infeccioses.

Aquest benefici sobre el sistema immunitari és independent de l’edat i de les pràctiques sexuals concretes. En definitiva: les proves mostren que, a mesura que tenim relacions sexuals més freqüentment, el nostre sistema immunitari esdevé més efectiu contra les amenaces.

Redueixen la tensió arterial i el dolor

L’activitat sexual promou la salut cardiovascular. Sabem que els jocs eròtics en parella fan créixer la pressió sistòlica i diastòlica, amb un repunt durant l’orgasme que s’atenua tan bon punt s’acaba. En el jovent, una sola relació sexual pot traduir-se en gairebé sis equivalents metabòlics –és a dir, un consum energètic sis vegades més gran que el consum energètic en repòs.

Un altre estudi recent mostra que el manteniment de l’activitat sexual durant la vellesa redueix la probabilitat de patir problemes cardiovasculars.

Enforteixen la relació i la connexió emocional amb la parella

El sexe és important per a construir i mantenir un vincle amb la parella, atès que origina un espai adient per a compartir experiències gratificants. Això és vinculat amb la producció d’oxitocina, una hormona que contribueix a estrènyer tota mena de vincles (fins i tot el vincle que uneix la mare i el seu fill durant l’alletament).

L’oxitocina ajuda a regular els comportaments socials i emocionals, per la qual cosa és clau per al benestar. També modula les respostes de por, d’ansietat i d’estrès; amb una incidència especial en moments íntims com ara les abraçades, les carícies i els petons.

Tot això palesa la importància que les relacions sexuals no es limitin a la zona genital, sinó que incloguin unes altres formes d’interacció més subtils. Encara que l’orgasme representa el punt culminant de la resposta sexual, les nostres relacions íntimes no n’han d’orbitar al voltant ni entendre’s com a incompletes si no s’hi arriba.

En definitiva, el sexe aporta tot de beneficis. És prioritari que s’ajusti a les necessitats dels implicats, de manera que condueixi a moments agradables i distesos. Qualsevol pressió sobre la intensitat o freqüència de les relacions sexuals sol ser contraproduent. Saber i respectar les necessitats mútues serà clau.

Joaquín Mateu Mollá és doctor en psicologia clínica i director del màster en gerontologia i atenció centrada en la persona de la Universitat Internacional de València. Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor