Sexe, alcohol, roba: què prohibeix Catar als afeccionats a la Copa del Món?

  • És evident que hi haurà un xoc cultural, atès que a Catar hi ha normes de conducta molt diferents de les occidentals

VilaWeb
Joves afeccionats al futbol de Catar es reuneixen al bulevard de Lusail a Doha, el 14 de novembre de 2022. Fotografia: EFE/EPA/*Noushad Thekkayil

Redacció

16.11.2022 - 21:40
Actualització: 16.11.2022 - 21:41

Prohibit de tenir sexe extramatrimonial, de fer-se petons en públic, de beure cervesa o dur l’espatlla al descobert. Aquestes són algunes de les normes de conducta que imposa l’emirat de Catar als seus ciutadans. Ara també les hauran de complir –amb algunes excepcions– els afeccionats que s’hi desplacin per a la Copa del Món, la primera que s’organitza al Llevant.

L’emirat, que no té més de tres milions d’habitants, espera l’arribada d’un milió de turistes per a la cita mundialista. Els representants catarians han remarcat unes quantes vegades que són un país conservador i demanen respecte pels seus valors. És evident que a la Copa del Món hi haurà un xoc cultural, atès que a Catar hi ha normes de conducta molt diferents de les occidentals. Tant és així que els ministeris d’Exteriors d’uns quants països europeus han expedit guies específiques per a anar al mundial. Què prohibeix exactament el codi penal catarià? Una parella homosexual pot llogar una habitació d’hotel? I una parella heterosexual? Tot seguit, us expliquem amb detall les normes de conducta a què estan sotmesos els afeccionats que viatgin a la Copa del Món de Catar.

Sexe extramatrimonial

Independentment de la condició sexual, les relacions sexuals fora del matrimoni entre homes i dones són delicte a Catar d’ençà de fa anys, tal com recull l’article 285 del codi penal de l’emirat. És penat amb set anys presó, fins i tot en parelles de fet. Per això, les parelles que no estiguin casades no podran compartir habitació a Catar. Aquesta normativa és encara més dura per als musulmans, a qui s’aplica la xaria, la llei islàmica, de manera que els poden imposar càstigs físics i fins i tot la pena de mort per haver tingut relacions sexuals fora del matrimoni. Amb tot, aquests darrers vint anys només s’ha executat la pena capital una vegada, a un nepalès acusat d’assassinat.

Homosexualitat

L’emirat és un dels setanta països del món que persegueixen l’homosexualitat i la consideren delicte, amb penes que van fins als set anys de presó. L’any 2010, el president de la FIFA d’aleshores, Joseph Blatter, ja va recomanar l’“abstenció sexual” als gais i lesbianes durant la competició. No obstant això, l’organització de la Copa del Món ha volgut posar pau i ha dit que les parelles homosexuals podien estar tranquil·les. Per part seva, la FIFA ha confirmat que es podran dur banderes LGTBI als estadis del torneig i ha facilitat una llista d’hotels on les parelles homosexuals es poden hostatjar.

Tanmateix, les concessions aparents al col·lectiu LGTBI tenen trampa. Els permeten de ser-hi sempre que no se’ls vegi gaire. Les autoritats de l’emirat els recomanen d’evitar les demostracions d’afecte en públic i uns quants hotels diuen que els seguidors gais han de dur roba que no “denoti la seva condició sexual”.

Mostres d’afecte en públic

De fet, les mostres d’afecte en públic no estan permeses ni als homosexuals ni als heterosexuals, encara que l’orientació sexual hetero és molt més benvista. En paraules de Nasser Al-Khater, l’ambaixador del mundial: “Les demostracions públiques d’afecte entre homosexuals són malvistes i això s’aplica a tothom, no tan sols a ells. Demanem respecte per la nostra cultura.”

El concepte “mostres d’afecte” és ambigu, però les autoritats catarianes solen interpretar que ho són fer-se petons o abraçar-se en públic. També és cert que feta la llei, feta la trampa: els hotels internacionals solen ser un espai menys vigilat i més lax en aquest sentit.

Beure alcohol

El comitè organitzador de la Copa del Món, pressionat per la FIFA i els patrocinadors, ha permès el consum d’alcohol, però amb certes restriccions. Es podrà beure tres hores abans dels partits i fins a una hora després en les zones designades per a això. A més, hi haurà una àrea específica per a recuperar-se de l’embriaguesa.

Així doncs, Catar passarà per alt la llei del seu codi penal que estableix penes fins a sis mesos de presó i multes fins a 800 euros a qui begui alcohol en un lloc públic. Abans del Mundial sí que se servia alcohol a estrangers en alguns hotels i restaurants internacionals, on una cervesa costa al voltant de 12 euros.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Droga

Catar és un país molt sever quant a la possessió de drogues, el consum i el tràfic. Els càstigs que imposa poden incloure penes de presó que van dels set anys als quinze, multes fins a 51.000 euros i també la deportació.

Roba

Ni homes ni dones no podran dur pantalons esquinçats ni roba amb missatges que Catar considera ofensius. L’emirat recomana a les dones una vestimenta conservadora: no dur escots pronunciats i cobrir-se l’espatlla i les cames per sota dels genolls. Tenen prohibit de fer topless i només podran dur biquinis a les piscines i les platges dels hotels. Els homes tampoc no podran dur pantalons curts per sobre els genolls ni deixar l’espatlla al descobert. També és prohibit de treure’s la samarreta als estadis.

Fotografies

Els turistes han de demanar permís a les forces de seguretat abans de fotografiar o filmar algú, especialment dones, sense el seu consentiment. També és prohibit de fer fotografies a edificis governamentals, religiosos o militars sense haver-ho demanat abans. Podria comportar una detenció.

Altres conductes 

Hi ha altres conductes que no són punibles, però que són contràries a la cultura catariana i poden implicar problemes: dir paraulotes en públic, posar la música alta, cridar, fer gests obscens o actuar de manera irrespectuosa durant la crida a l’oració.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor