02.01.2024 - 19:49
|
Actualització: 03.01.2024 - 13:14
La catedral de Palma ha organitzat una trobada d’homenatge als cants de la Sibil·la de la Mediterrània. Aquest drama religiós i cant gregorià es va començar a difondre a l’edat mitjana. Amb el pas del temps, va desaparèixer a tot arreu menys a Mallorca i a l’Alguer, on no s’ha deixat de fer mai. En els últims anys, s’ha recuperat a les catedrals de Barcelona i València. Així doncs, aquest dimecres a les 19.00, per primera vegada en la història, la Seu acollirà la interpretació de les quatre versions d’aquesta peça que es conserven al Principat, el País Valencià, les Illes i l’Alguer.
El programa comptarà amb l’escenografia de Rafel Lladó i la participació dels Ministrils i de la Capella de la Seu, dirigida per Joan Company. Els intèrprets seran Mariona Llobera, en la versió de la catedral de Barcelona; Noel López, en la de València; Gabriele Catalano, en la de l’Alguer i Esther Barceló, en la de Mallorca. L’entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament.
La Sibil·la anuncia l’arribada del Messies i pronostica una fi del món terrible. Es va popularitzar molt a l’Europa mediterrània, segons algunes fonts a causa de la por que originava l’arribada de l’any 1000. Tanmateix, a mitjan segle XVI, arran de les disposicions del concili de Trento, va anar perdent força i es va deixar de representar perquè va ser considerat un ritual pagà.
L’interès pel Cant de la Sibil·la va ressorgir al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes i, de mica en mica, s’ha anat recuperant a molts indrets. L’any 2010, fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO com a tradició que s’havia transmès de generació en generació.