05.09.2019 - 17:00
|
Actualització: 06.09.2019 - 09:46
D’avui fins al diumenge 15 de setembre, a l’avinguda de la Catedral de Barcelona es farà la 37a Setmana del Llibre en Català, la fira del llibre en llengua catalana més important de tot l’any. Els lectors hi trobaran les novetats que acaben de sortir aquest més i també i sobretot els llibres de fons d’uns cent noranta segells editorials. Aquesta oferta literària va acompanyada d’un programa d’activitats que dóna protagonisme als escriptors i ofereix pensament i reflexió.
Us exposem una guia per seguir el programa d’activitats de la Setmana, que és immens: 270 activitats, 60 de les quals adreçades al públic familiar i 13 al públic jove, a més de 250 signatures i 12 itineraris literaris. Per localitzar els escriptors que hi participen i les activitats que us interessin, us recomanem que feu servir el cercador de la web de la Setmana.
Les activitats literàries de la Setmana es faran en tres escenaris, articulata entorn de seccions diverses. Cada tarda es dedicarà a un tema: història de Catalunya, contes, feixisme, feminisme, ficcions, música, guerra i postguerra, pensament, traducció i procés independentista.
Escriptors presents a la Setmana
Entre els 260 escriptors que seran presents en les activitats i signatures de la Setmana, hi trobareu: Albert Sanchez Piñol, Martí Domínguez, Najat El Hachmi, Bel Olid, Joan Santanach, Xavier Bosch, Màrius Serra, Pere Francesc Rom, Jordi Pàmias, Carla Gracia… David Lagercrantz, autor del sisè volum de tancament de la saga Millennium, és el convidat especial de la Setmana i hi intervindrà el dissabte dia 7 a les 20.00.
A l’espai ‘Fem una copa amb…’ (enguany és una copa de vi i no pas de cervesa com altres anys, perquè el patrocinador ha passat a ser la DO Catalunya), tot d’escriptors conversaran amb un periodista cultural. Hi participaran: Ferran Torrent, Jordi Lara, Marc Pastor, Irene Solà, Toni Sala, Mireia Sallarès…
Una Setmana de Països Catalans
Andorra, Catalunya Nord, les Illes Balears i el País Valencià també hi són presents, amb la participació del Ministeri de Cultura del govern andorrà, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors d’Andorra, l’Institut d’Estudis Andorrans, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi d’Editors de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Baleàrics.
Hi haurà dies temàtics: el dia de les revistes i la premsa en català; el dia de les biblioteques, el dia de l’ensenyament, el dia de la Collita Valenciana i el dia dels Pirineus. Entre els autors de la Collita Valenciana presents a la Setmana, el diumenge dia 8, hi ha: Gustau Muñoz, Antoni Ferrando, Jaume Pérez-Montaner, Francesc Mompó, Lourdes Toledo, Miquel Borrell, Amàlia Roig Blasco, Miquel Torres, Carme Morera, Tona Català, Joanjo Garcia, Mariló Sanz, Josep Lluíg Roig, Agustí Colomer i Elvira Cambrils. La Collita Valenciana és coordinada per l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV).
El Matí Jove
Els matins és una altra secció que proposarà matins temàtics: el Matí del Lleure, el Matí de la Il·lustració, el Matí Jove i el Matí Negre. Enguany es destaca l’esforç de l’organització de la Setmana per fer atractiu el Matí Jove, per captar l’interès dels lectors adolescents i joves. Hi haurà, per exemple, una taula rodona sobre el còmic i el manga català, amb Oriol Estrada, Sergio Pérez i Olga Resina, i l’espectacle La màgia dels llibres de Màgia Diver. També s’hi presentaran llibres de Lolita Bosch i Oriol Malet, Care Santos i Carles González, Marc Artigau i Miguel Gallardo, Núria Perera i Mar González, Marta Maneu-Borja i Marta Botet.
La Nit de la Setmana
Cada vespre la fira s’acomiadarà amb un petit recital de poesia. Però hi haurà un dia, el dissabte 7, que la fira obrirà fins a mitjanit, amb música i literatura i un enfilall d’activitats organitzades per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el TR3SC. S’hi destaca la sessió de Poetry Slam, a càrrec de Salva Soler a les escales de la catedral, amb micròfon obert. També hi haurà molts autors signant sengles llibres.
Itineraris
S’han organitzat onze itineraris literaris per indrets diferents de Barcelona, Aitona (el Segrià) i Lleida. Són: ‘Barcelona en femení. Passeig pels barris de Santa Anna i la Catedral’, a càrrec d’Elisenda Albertí (dissabte dia 7); ‘La Barcelona de Pere Calders’, amb Tessa Calders i Diana Coromines (dissabte dia 14); ‘La Barcelona germànica i del Benelux’, a càrrec de Joan Maria Serra (dissabte dia 7); ‘Atles de l’oblit’, amb Teresa Ibars, acompanyada de l’actriu Violeta Porta i el músic i actor Joan Baró (diumenge dia 8 a Aitona, al Segrià); ‘La trista Barcelona de la postguerra’, a càrrec de Pilar Romera (diumenge dia 8); ‘Homenatge a Catalunya’, amb Fernando Casal i Jordi de Miguel (diumenge dia 8); ‘Una família imperfecta’, a càrrec de Pepa Roma (dimarts 10); ‘Primàries de sang’, amb Pau Juvillà i David Marín (dijous 12 a Lleida); ‘Entre murs’ a càrrec de Marta Segura Cloquell (divendres dia 13); ‘Joan Brossa’, amb Carles Rebassa (dissabte dia 14); i ‘La Barcelona de Ramon Berenguer’, a càrrec de Jordi Nogués (dissabte dia 14).
Commemoracions
La Setmana celebra els aniversaris de Club Editor (60 anys); Quaderns Crema (40 anys); Combel Editorial (30 anys); Alrevés (10 anys) i Mosaic Llibres (5 anys). I organitza actes sobre els escriptors Teresa Pàmies i Joan Brossa, de qui enguany se celebra el centenari. Així mateix, es dedicarà un acte a Ricard Salvat, ara que fa deu anys de la seva mort, i es recordarà Robert Saladrigues, que ara fa un any que ens va deixar.
Manifest contra la violència de gènere
L’any passat, la Setmana, amb el PEN català i l’Associació Catalana pels Drets Civils, va fer públic el ‘Manifest per la llibertat d’expressió’. Enguany també hi haurà un àmbit d’acció solidària, centrada en la denúncia de la violència de gènere. S’hi convidaran especialistes que parlaran sobre la situació actual i donaran informació per a entendre millor el problema i eines per a poder preveure’l i combatre’l. El manifest de la Setmana contra la violència de gènere el llegirà el diumenge 8 l’escriptora Gemma Lienas.
Premi Trajectòria i premi especial de la Setmana
Enguany el 23è premi Trajectòria destaca la feina feta per Margrit Lömker i Oriol Serrano, responsables de la distribuïdora les Punxes, pels seus cinquanta anys d’impuls d’aquesta tasca, amb compromís empresarial i personal amb el món del llibre, en la distribució, que és una baula essencial del sector. L’acte de lliurament serà el dijous 12 de setembre a les 19.30. Els guardonats rebran una obra de l’artista Ignasi Aballí.
Enguany també s’atorgarà el premi Especial la Setmana a la revista Cavall Fort, per la seva tasca ininterrompuda de 58 anys a favor del foment de la lectura, la defensa del català i la consciència de país. L’acte de lliurament serà el dissabte 14 de setembre a les 18.30.
Durant la Setmana també s’atorgaran el premi Núvol de Contes (dissabte dia 14), l’Aurora Díaz Plaja (dissabte dia 7), el premi Illa dels Llibres, el Coca-Cola de relat breu, el Vila de Martorell (dissabte dia 14) i el Nèstor Luján de novel·la històrica (dimarts dia 10).
Una curiositat
Entre els llibres que s’hi podran trobar n’hi ha un de ben especial, perquè es vendrà exclusivament durant la Setmana a la caseta 52. És Literatura de proximitat, un recull de contes de Joan Vigó, Jordi Nopca, Elisenda Solsona i Jaume C. Pons Alorda, coeditat per LaBreu, AdiA, Males Herbes i l’Altra Editorial.