Setembre, el mes del Cim i Tomba a Tossa de Mar

  • Catorze restaurants de la vila ofereixen el plat tradicional dels pescadors d'aquests paratges

VilaWeb

Redacció

13.09.2018 - 17:00
Actualització: 13.09.2018 - 22:45

Durant tot el mes de setembre s’estendrà la campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba a Tossa de Mar (Selva). Catorze restaurants de la vila hi participen oferint-hi als comensals un menú especial amb el ‘cim i tomba’ de segon plat, a més d’un primer i unes postres.

Enguany el menú és ofert pels restaurants Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L’ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Túrsia, Victor i Victòria. Cal dir que el cim i tomba és un suquet de peix molt fàcil de fer preparat tradicionalment pels pescadors durant les llargues jornades que passaven a alta mar.

Abans s’hi emportaven un fogó, carbó, un morter i una olla de ferro. Això a més d’un cistell carregat de verdures com patates, cebes, alls, tomates, pebrots… oli i espècies, que el pujaven a bord. A l’hora de dinar, posaven la ceba dins l’olla i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’all. Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i que sabien que no podrien vendre, i hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentrestant, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, el posaven per sobre del peix quan ja el tenien cuit, i l’hi deixaven bullir entre dos i cinc minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja estava llest per menjar.

Era un plat de peix i vegetals molt primari però ara s’ha convertit en un de tradicional que se sol cuinar amb rap, rom o turbot. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor