26.08.2024 - 08:55
|
Actualització: 26.08.2024 - 16:54
Set petits productors d’ous ecològics de la demarcació del Gironès, la Selva, Osona, el Bages i el Baix Llobregat s’han unit en una cooperativa per sumar esforços i fer viables les seves explotacions. L’augment de preus, l’amenaça dels grans productors o la dificultat de compaginar les tasques de la granja amb les administratives han portat aquestes explotacions a unir-se per tenir més força i no haver de tancar. Amb el nom de la Dotzena, la cooperativa és formada per Ous del Montseny, Ous d’Or-Pí, els Ous de l’Oriol, Ous Slou, Mas Estrach, les Tafaneres i la Torrassa. “En diem la revolució dels petits productors perquè ens reivindiquem com a petits i volem continuar sent petits, però també volem ser viables”, explica un dels socis, Oriol Comallonga.
La Dotzena és la primera cooperativa de Catalunya de petits productors d’ous ecològics. Totes set granges repartides s’han unit per comercialitzar els sous amb una mateixa marca i afrontar conjuntament els desafiaments del futur i “l’amenaça” dels grans productors. Una de les sòcies, Gemma Jaén, de la granja Slou, explica que la competència en el mercat dels ous és com més va més forta: “Vénen macrogranges de fora i cada cop costa més mantenir els beneficis.”
La creació de la cooperativa, explica Jaén, ha permès a totes set explotacions de continuar treballant i no acabar en mans de grans productors. “Molts de nosaltres estàvem al límit i només ens quedava l’opció de tancar o d’integrar-nos en un gran productor i no volíem ni l’opció A ni l’opció B.” La unió en una cooperativa els permet de treballar de manera unificada processos com ara l’envasament, la distribució i la comercialització. “Ara som molt més eficients i hi guanyem tots”, conclou.
De fet, explica que, fins ara, cada granja a escala particular havia de fer tots els processos de la cadena com ara cuidar les gallines, recollir els ous, tenir cura de l’atenció al client, la part comercial i la distribució, cosa que no era viable. Però diu que ara cada productor es pot centrar a cuidar la granja i així millorar la qualitat dels ous.
La idea d’unir-se va sorgir després de la pandèmia, quan les granges van constatar la problemàtica de tirar endavant per la inflació dels preus i l’encariment de costs. Oriol Comallonga, propietari de la granja els Ous de l’Oriol, explica que també s’hi va afegir que molts grans productors d’ous convencionals van començar a posar granges d’ous ecològics. “Vam començar a veure ous ecològics al mercat que es trobaven per sota dels nostres costos de producció i això va ser un crit d’alerta”, admet.
Totes les gallines de la cooperativa són criades sense gàbies i han de garantir que disposin de 4 metres quadrats de pati per a cada animal. L’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines i Arran de Terra Cooperativa han acompanyat les set granges en el procés de creació de la cooperativa, que ha obert una nau a Artés (Bages), on fan l’envasament dels ous. A més, la cooperativa gironina la Diligència s’encarrega de fer-ne la distribució.
Les granges que formen part de la nova cooperativa són Ous d’Orpí, a l’Anoia; Ous Eco del Montseny (Breda) i la Granja Slou (Riudarenes), totes dues a la comarca de Selva; Mas Estrach (Fornells de la Selva), al Gironès; les Tafaneres (Sora), a la comarca d’Osona; la Torrassa (Sant Esteve Sesrovires), al Baix Llobregat; i Els Ous de l’Oriol (Cabrianes), al Bages.