22.03.2017 - 13:57
|
Actualització: 22.03.2017 - 14:05
Els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat del Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassahan anunciat la creació de l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua, amb l’objectiu de garantir el seu accés universal i assequible, així com evitar la falta de subministrament per motius econòmics i socials.
En l’acte de presentació celebrat a l’Ajuntament de Barcelona han participat la batllessa de la capital catalana, Ada Colau; la batllessa de Badalona, Dolors Sabater; el batlle de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà; el batlle del Prat del Llobregat, Lluís Teixidor; el de Sabadell, Julià Fernàndez;la batllessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i el batlle de Terrassa, Jordi Ballart.
Colau ha explicat que l’associació es compromet a difondre, vetllar, promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua, articulant tots els actors interessats en aquest model de gestió, per la qual cosa es compromet a fer costat a aquells municipis que vulguin apostar per aquest model, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament.
També ha assegurat que l’aigua és un element indispensable per a la vida, per a la societat i per als ecosistemes, per la qual cosa s’ha de gestionar sota criteris d’interès general i de bé comú, ja que el proveïment d’aigua i el sanejament són serveis bàsics i essencials i s’ha de garantir el seu accés universal i assequible.
‘A escala mundial, la gestió pública és la més habitual. I el model privatitzat d’aigua a Catalunya no és la norma, sinó l’excepció’, ha recordat la batllessa, mentre que Escolà ha reclamat que el nou model de gestió pública va unit a la promoció de noves formes de control social que garanteixin la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana.
A més, ha observat que s’ha de recuperar el control sobre la gestió de l’aigua i ha criticat que s’ha perdut tot control polític sobre la seva gestió, i Teixidor ha expressat que al Prat es fa un balanç molt positiu dels 30 anys de gestió municipal de l’aigua: ‘Decidim defensar l’aigua com un bé comú’.
Unitat d’acció
Parlon ha assegurat que l’associació permetrà impulsar un espai de debat que ha d’ajudar a recuperar la sobirania d’aquest bé comú: ‘És important que la resta d’ajuntaments treballem amb aquesta finalitat, per generar debat polític, que necessita de consensos i unitat d’acció’, ha expressat.
Fernández ha defensat que és difícil per als ajuntaments no comptar amb totes les eines per incidir en l’accés a l’aigua, i Ballart ha subratllat que la suma dels municipis ‘farà imparable’ el canvi de model de gestió, ja que permetrà fer front a les dificultats que es trobin i als grups que aspiren a controlar el mercat.
‘Aplaudim aquest exercici de cooperació municipal per demostrar que es poden fer polítiques al servei de les persones’, ha afirmat Sabater, i ha dit que ja són moltes les ciutats que opten per recuperar la gestió pública de l’aigua exercint la seva competència municipal.