14.07.2017 - 10:28
|
Actualització: 14.07.2017 - 11:02
Set equips d’emprenedors amb idees per a lluitar enfront del canvi climàtic disputaran este divendres a la vesprada a València la final nacional del certamen Climate Launchpad, que aconsegueix la seua quarta edició i pretén, com les anteriors, detectar i potenciar iniciatives d’este tipus que puguen arribar a les empreses i així al mercat per a aplicar-se i complir el seu objectiu.
La regidora de Desenvolupament Econòmic Sostenible en l’Ajuntament de València, Sandra Gómez; el president de l’Associació Valenciana d’empreses del Sector de l’Energia (Avaesen), Marcos J. Lacruz, i la responsable de comunicació de Climate–KIC a Espanya, Marta Esteve, van presentar dilluns passat en roda de premsa esta “competició d’idees verdes”, impulsada per Climate–KIC i recolzat pel consistori valencià.
La final, que es disputarà a València, Climate Launchpad Spain 2017, es desenvoluparà en l’edifici Veles e Vents de la Marina de València i coincidirà amb la qual es portarà cap en més de 30 països per a triar també, dins d’este mateix projecte, ecoidees enfront del canvi climàtic que puguen “arribar al mercat i donar servici a la societat”.
En la prova valenciana se seleccionaran tres iniciatives que competiran amb els triats en les altres finals en una mundial que es disputarà a Xipre el pròxim mes d’octubre. Quatre dels set finalistes que competiran a València són valencians, han destacat des de l’Avaesen. L’entitat va explicar que durant uns minuts cada equip presentarà i defendrà la seua idea davant un jurat compost per representants d’esta associació, l’Ajuntament, Climate–KIC i Banc Sabadell.
L’Avaesen és una organització autonòmica, sense ànim de lucre, està formada per 160 associats que representen el 80% de les empreses del sector de les energies renovables, economia circular, cicle de l’aigua, gestió de residus i smart cities. L’associació coordina actualment el major programa d’emprenedoria cleantech de la Unió Europea, Climate–KIC, i el major clúster europeu d’energia i aigua.
El president d’Avaesen va destacar tant el paper de trobades com Climate Launchpad com el compromís dels seus impulsors per a contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i ajudar al fet que propostes en este sentit “passen de format idea a format empresa“. Lacruz va ressaltar també que eixos projectes poden ser també “font d’inspiració a les empreses” i elements per a “completar els servicis que presten”.
Igualment, preguntat per la lluita contra el canvi climàtic en les ciutats, Marcos J. Lacruz va apuntar com a prioritats’ la necessitat de treballar en favor d’una mobilitat sostenible i la de potenciar la integració de les energies renovables.
‘EPICENTRE’
Sandra Gómez, també primera tinent d’alcalde en l’Ajuntament de València, va valorar la importància que per a esta ciutat i per a ‘la marca València’ té el desenvolupament d’iniciatives com la Climate Launchpad Spain 2017, ‘la final nacional del concurs més gran d’idees ecologistes per a combatre el canvi climàtic’, en situar-la ‘en l’epicentre de la innovació i de les startups i de la lluita contra este fenomen.
L’edil va expressar així “tot el suport” de la Delegació de Desenvolupament Econòmic Sostenible que dirigeix aquesta proposta i a les quals contribuïsquen al fet que la capital valenciana siga “reconeguda com a ciutat vinculada a la innovació, la tecnologia, els sectors emergents i la lluita contra el canvi climàtic”.
Gómez va ressaltar el treball que startups valencianes exerceixen en aquesta matèria i va subratllar que a València hi ha ‘molt talent’, alhora que va instar a ‘recolzar iniciatives com esta’ i a ‘aprofitar les oportunitats que tenim” per a “ser referents internacionals en la lluita contra el canvi climàtic’.
Climate–KIC, formada per empreses, institucions acadèmiques i organismes públics, és considerada la principal iniciativa de la Unió Europea sobre canvi climàtic i representa ‘la major iniciativa públic-privada d’Europa’ centrada en la innovació per a mitigar este fenomen i adaptar-se a ell.
‘INNOVACIÓ PALPABLE’
L’organització, amb seu central a Londres, ofereix a través de centres distribuïts per la resta d’Europa recolze a startups, reuneix socis en projectes d’innovació i forma a estudiants per a aconseguir una transformació creativa i connexa del coneixement i les idees encaminada a obtindre productes i servicis que contribuïsquen a mitigar el canvi climàtic. La seu espanyola de Climate–KIC està situada a València.