23.08.2023 - 19:32
|
Actualització: 23.08.2023 - 22:35
El cap del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, figura entre els passatgers de l’avió que s’ha estavellat a Kuzhenkino, a la regió russa de Tver, segons que ha informat el Ministeri d’Aviació rus.
Segons el Ministeri d’Emergències de Rússia, a l’avió hi viatjaven deu persones, set passatgers i tres membres de la tripulació, i tots deu s’han mort en l’accident. L’agència russa TASS ha confirmat que tant Prigojin com l’altre fundador de Wagner, Dmitri Utkin, eren a l’avió que s’ha accidentat.
El fundador de l’organització paramilitar havia reaparegut aquesta setmana, mesos després d’haver engegat una rebel·lió militar frustrada contra Vladímir Putin.
L’avió viatjava de Moscou a Sant Petersburg i els serveis d’emergència russos investiguen les causes de l’accident.
Another video from the site of the plane crash in Tver region of Russia. Russian aviation agency reports Prigozhin was on board of the plane. pic.twitter.com/h3mPYZoM0V
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 23, 2023
Testimonis directes de l’accident diuen haver sentit dos forts estrèpits abans no s’estavellés l’avió, segons que informa The Washington Post citant mitjans russos.
Malgrat que el nom de Prigojin apareix a la llista de passatgers de l’avió, diversos analistes russos de renom han parlat de la possibilitat que en realitat hagués viatjat en un altre avió que ha aterrat aquesta tarda a Minsk (Bielorrúsia).
De fet, el 13 d’octubre de 2019, uns quants mitjans de comunicació russos van informar de la mort de Prigojin en un altre accident d’avió. Finalment, aquesta informació era falsa.
De soci de Putin a proscrit
Ievgueni Prigojin (Leningrad, 1961) va ser fins fa poc un dels oligarques més afins a Vladímir Putin. De fet, era conegut amb el malnom de “xef de Putin”. Abans, havia estat condemnat a dotze anys de presó per un seguit de robatoris violents. Quan va ser alliberat, va començar a treballar de venedor de frànkfurts.
Putin i Prigojin es van trobar el 1991. Ràpidament, els negocis d’aquest empresari van florir, sobretot els casinos. El 1995, Prigojin va crear el restaurant d’alta cuina Old Customs House i el càtering Concord Catering, que el van fer famós entre les classes altes de Rússia.
D’aleshores ençà, Prigojin ha anat apareixent al rerefons de moltes fotografies de trobades de Putin amb alts mandataris internacionals. El 2014, va fundar el grup Wagner per donar suport a la invasió del Donbass. De llavors ençà, els seus mercenaris s’han desplegat en molts punts de l’Àfrica i el Llevant, on han estat acusats de cometre tota mena d’atrocitats.
L’any passat, amb la invasió d’Ucraïna, els mercenaris de Wagner van tornar al front de guerra, sobretot a la regió de Donetsk, on han participat en les captures de Soledar i Bakhmut. De tota manera, les friccions amb la cúpula militar russa no van tardar a sorgir.
Primer van ser desavinences per qüestions tàctiques, però també per dificultats amb el subministrament de material. Arran d’això, Prigojin va enviar els seus homes en una “marxa per la justícia” cap a Moscou, una acció que semblava un cop d’estat encobert. Els mercenaris van ocupar unes quantes ciutats i van arribar a les portes de la capital.
El Kremlin, després d’acusar Prigojin de traïció, va acceptar la rendició de les seves forces en canvi de permetre’n l’exili a Bielorússia i de retirar la causa penal en contra seu.