16.09.2020 - 21:50
Sesa Cameán és portaveu de l’Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura. Fa palesa l’angoixa de les famílies que no es troben segures fent anar els fills a l’escola o a l’institut amb les condicions que ha establert el Departament d’Educació. ‘El govern ha d’aturar aquesta situació i aportar els recursos necessaris als centres educatius’, clama Cameán, una opinió que contrasta amb la del col·lectiu Tornem a les escoles, que avui també entrevistem a VilaWeb.
—Teniu fills? Han tornat a l’escola?
—Sí, tinc dos fills i dilluns no van tornar als centres educatius. El meu fill té una malaltia crònica complexa i farà disset anys; per tant, fa disset anys que lluitem. Aquesta és una raó de pes per a no dur els fills al centre educatius. La meva filla, que és en fase d’educació obligatòria, tampoc no hi assistirà perquè no puc permetre que es pugui contagiar i també contagiar-nos a tota la família.
—Les escoles no estan preparades per a obrir?
—Les escoles no estan preparades, encara tenen mancances de seguretat. No pot haver-hi tants alumnes per classe amb tan poca distància de seguretat i sense una ventilació adequada. Nosaltres creiem que trenta alumnes per aula és moltíssim, en el cas de secundària, per exemple, i sempre hem dit que no n’hi pot haver més de quinze. El president Quim Torra diu que al carrer, ara mateix, tant en públic com en privat, no es poden fer trobades de més de deu persones. No és lògic que un president digui això i després tornem a les escoles amb vint-i-cinc alumnes per classe. El govern ha d’aturar aquesta situació i posar els recursos necessaris als centres educatius.
—Quins són aquests recursos, a parer vostre, perquè les escoles siguin segures?
—No s’hi val a fer recomanacions, ha de ser una obligació abaixar el nombre d’alumnes per aula, ha de ser una obligació ventilar les aules i destinar infermeres a les escoles. I si us plau, que els docents tinguin EPI perquè no els n’han arribat prou, tal com ens han dit. La ventilació també és molt important, i sobretot, l’espai. Si els centres educatius no tenen prou espai, els ajuntaments s’han d’esforçar per a proveir-ne a les escoles i instituts. A més, els centres han de ser dotats amb més personal docent i més professionals per atendre la diversitat que hi ha dins les aules i que en moments com aquest és més visible.
—Si es continuen aplicant les mesures actuals, què preveieu que passarà?
—Creiem que aquesta tornada a l’escola serà un desastre i hi haurà un degoteig de contagis continuat. Perquè el problema no és tan sols que s’encomanin la malaltia els menors, sinó que aniran a casa i l’encomanaran a la família. I aquí tindrem un gran problema perquè no s’ha fet res per a la conciliació familiar i això repercutirà en l’economia familiar. Què passarà si una unitat familiar té la covid-19, en queden seqüeles o fins i tot es mor algú? Qui la compensarà, aquesta situació, després?
—Teniu comptades quantes famílies han decidit de no dur els fills a l’escola o institut?
—De la nostra agrupació, hem calculat que unes tres mil famílies no han dut els fills a l’escola. A la resta, no els ha quedat més remei que fer-ho perquè la conciliació no els ho permet.
—Sabeu a quants alumnes equivalen aquestes tres mil famílies?
—No la tenim, aquesta xifra. Però sí que sabem que hi ha més agrupacions, que en total sumarien dues mil famílies més, que han decidit de no dur els fills a l’escola. Són agrupacions externes a la nostra.
—L’educació telemàtica està preparada per a fer front a l’educació presencial?
—Hi ha molts centres educatius que estan preparats, sí. El problema el tenim en les famílies mancades de la tecnologia adequada i wifi a casa perquè els alumnes treballin en plenes condicions. Aquest és un problema que persisteix i que hem demanat al govern que resolgui. Perquè això pot acabar segregant. Però sí, hi ha moltes escoles que estan preparades.
—La fiscalia va avisar que les famílies actuaria contra les famílies que, com la vostra, no portin els fills a escola. Us preocupa?
—Perseguir les famílies cada dos per tres i pressionar contra una demanda com la nostra que només vol que els centres siguin segurs no té sentit. Si arriba aquest moment i hem d’anar a declarar, reclamarem el nostre auxili judicial i el jutge ja ens dirà què hem de fer. Nosaltres demostrarem que el centre educatiu no és segur per als nostres fills i filles, i que estem emparats pels articles 27.1 i 15 de la constitució, que fan referència al dret a la vida. I l’article 154 del codi civil, que diu que, com a pares, hem de vetllar pels nostres fills, preservar-ne la integritat física i procurar-los una formació integral lliure de riscos. Els representem per defensar els seus drets.