29.04.2018 - 13:50
|
Actualització: 29.04.2018 - 22:52
El col·lectiu de treballadors públics Servidors.cat ha demanat als serveis jurídics de la Generalitat que impugnin la destitució de la cap de comunicació dels Mossos d’Esquadra, Patrícia Plaja, per haver criticat la sentència de la Manada al seu compte personal de Twitter. Aquesta associació també reclama al Síndic de Greuges que emprengui una actuació d’ofici i avisen que sol·licitaran la informació pública per saber quin càrrec n’ha decidit la destitució. A més, han fet una crida a tots els servidors públics a través de les xarxes socials perquè hi publiquin comentaris en solidaritat amb Patrícia Plaja.
La destitució es va fer pública ahir i la prefectura dels Mossos d’Esquadra la va justificar per ‘un piulet en el qual posava en dubte el poder judicial’. En el missatge, que va ser esborrat poc després d’haver estat difós, Plaja deia que ‘el problema no és un jutge ni el vot particular’ i que, segons ella, ‘ falla el poder judicial, una vegada més’.
Els funcionaris tenen por d’expressar-se en públic
La presidenta de Servidors.cat, Yolanda Hernández ha criticat les conseqüències de l’aplicació de l’article 155 i ha afegit: ‘Hi ha una part dels danys a l’administració que no és visible per a la ciutadania.’ També ha dit: ‘Hi ha cert temor que si expliques què passa et puguin destituir. La gent està molt preocupada perquè no saben si demà els tocarà a ells.’
Quan ja fa mig any de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, Servidors.cat en fa notar els greus efectes, que ja havia exposat el febrer passat en un document lliurat al president del parlament, Roger Torrent. Segons Hernández, d’aleshores ençà el govern espanyol ha continuat destituint quan no era necessari. És el cas de directora de l’Escola dels Mossos, la directora general d’Exteriors i el director de l’Escola d’Administració Pública.
Paràlisi a Presidència i Exteriors
Yolanda Hernández ha explicat que hi ha departaments de la Generalitat, com ara el de Presidència o el d’Exteriors, més paralitzats que no pas alguns altres i que no expliquen quins serveis donen. ‘Solament fan per inèrcia les coses que ja eren damunt la taula i aquelles que cada any es van renovant’, ha lamentat. Segons Hernández, a més, hi ha moltes coses que a fora no se saben i que no se sabran fins que no hi hagi un nou govern i no hi pugui fer una auditoria per saber què ha passat durant aquests darrers mesos.
Hernández diu: ‘Ara com ara, no hi ha cap control ni ningú no explica per què es fan unes actuacions i unes altres no’. Per això reclama que es formi govern: ‘Fa mesos que ho diem i ningú no ens escolta. Un país sense govern no pot funcionar, les polítiques públiques necessiten gent que les impulsi; si no, no té sentit.’ Hernández considera que com més mesos passin amb el 155, més complicat serà de revertir la situació. ‘Les actuacions que requereixen molt temps per desenvolupar-se, com més triguin a començar, més complicat serà engegar-les’, ha dit.
També diu que el país no es pot permetre unes altres eleccions. Creu que seria una despesa innecessària i que els diners dels ciutadans no hi han d’anar destinats.